Kaffedrikkere ser syner

Hvis du drikker mye kaffe, er det ikke usannsynlig at du også ser syner eller hører stemmer. Engelsk forskning viser at koffein og hallusinasjoner henger tett sammen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er deilig avslappende å sette seg ned med en kopp kaffe og en sjokoladebit, eller å helle energidrikk i gapet etter en løpetur.

Men du skal tenke deg om før du drikker og spiser for mye av godsakene. En engelsk undersøkelse viser nå at store mengder koffein fra kaffe, te, sjokolade og energidrikke, øker risikoen for å se syner, høre stemmer eller til og med fornemme spøkelser i nærheten.

Risikoen for hallusinasjoner er faktisk tre ganger høyere hos folk som drikker minst tre kopper nybrygget mokka – som tilsvarer sju kopper pulverkaffe – om dagen, sammenlignet med folk som drikker mindre enn én kopp med pulverkaffe om dagen.

Resultatet er offentliggjort av psykologer fra Durham University, i tidsskriftet Personality and Individual Differences.

Kan skyldes stress

Psykologene spurte ut 200 studenter om inntaket av koffein, og sammenlignet svarene med stressnivå og opplevelse av hallusinasjoner.

Ifølge forskerne kan resultatene være et uttrykk for at koffein i seg selv forsterker de negative effektene av stress, fordi koffeinet øker mengden av stresshormonet kortisol i blodet. Det kan kanskje få folk til å hallusinere mer, spekulerer forskerne.

En annen mulighet er at utsatte studenter bruker kaffe eller sjokolade for å takle at de opplever hallusinasjoner.

Ernæring bør undersøkes nærmere

- De fleste mennesker har hatt korte opplevelser av å høre stemmer når ingen er tilstede. Så hallusinasjoner er ikke nødvendigvis noe tegn på at man er syk, sier en av forfatterne, Simon Jones, i en pressemelding.

Han mener resultatene er et skritt på veien mot en større forståelse av de mange faktorene som er forbundet med hallusinasjoner.

- Hallusinasjoner kan for eksempel være satt i gang av traumer fra barndommen, men denne undersøkelsen antyder at det kan være fornuftig å også undersøke hvilken rolle ernæring spiller, mener Jones, som har skrevet avhandlingen sammen med Charles Fernyhough.

Og dersom du er ekstra interessert i forbindelsen mellom koffein og hallusinasjoner, kan du selv delta i undersøkelsen på Simon Jones’ hjemmeside hos Durham University.

Referanse:

S. R. Jones & C. Fernyhough, (in press), Caffeine, stress, and proneness to psychosis-like experiences: A preliminary investigation, Personality and Individual Differences.
 

© videnskab.dk. Oversatt av forskning.no.

Powered by Labrador CMS