Brusindustrien sponser mange studier av sukkerdrikkens virkning på helsa. En ny undersøkelse viser at nesten alle disse studiene konkluderer med at brusen ikke har noen negativ virkning.

- Industrien manipulerer forskningen

Industri-sponsede studier finner nesten aldri noen sammenheng mellom sukkerholdig brus og fedme eller diabetes, ifølge en ny undersøkelse.

10.11 2016 04:00

Gir brusdrikking økt risiko for fedme og diabetes?

Forskningen på feltet spriker. Noen studier finner en sammenheng, mens andre ikke finner noen. Dermed blir det også vanskeligere å få gjennomslag for avgifter og andre tiltak som skal begrense inntaket av sukkerdrikke.

Noen forskere fra University of California mistenker imidlertid at alt ikke er helt som det skal med forskningen rundt brus og fedme.

Og det er kanskje ikke så rart. Tidligere studier har pekt mot at sukkerindustrien var dypt involvert i forskningen som i sin tid utpekte fett som årsaken til hjertesykdom og samtidig frikjente sukkeret.

Nå har Dean Schillinger og kollegaene hans gått igjennom alle eksperimentelle studier som er gjort på sukkerdrikke, fedme og diabetes. Målet var å sjekke om industrisponsede undersøkelser oftere konkluderte med at det ikke var noen sammenheng.

Sponset alle studier som ikke fant kobling

Resultatene var særdeles klare.

26 av studiene viste at det ikke var noen kobling mellom sukkerdrikke og fedme eller diabetes. 34 viste derimot at sukkerholdige leskedrikker hang sammen med økt risiko for slik sykdom.

Det viste seg at sukkerdrikkeindustrien hadde sponset alle de 26 studiene som konkluderte med ingen kobling, men bare én av undersøkelsene som viste en sammenheng.

Schillinger og kollegaene er ikke nådige i sin konklusjon:

- Denne industrien ser ut til å manipulere dagens forskningsprosesser for å skape kontroverser og fremme sine forretningsinteresser på bekostning av folkehelsa.

Mulig slagside

Brusprodusentene, representert av American Beverage Association, slår derimot tilbake.

Ifølge New York Times uttaler de at deres forskning holder den høyeste standard og bidrar til å informere både forbrukere og myndigheter.

De mener videre at den nye undersøkelsen har slagside, fordi Schillinger tidligere var hyret inn av byen San Fransisco i forbindelse med et søksmål der helsemyndighetene ville påby helseadvarsler på reklameplakater for sukkerholdig drikke.

Schillinger og San Fransisco er imidlertid slett ikke alene. For kort tid siden oppfordret Verdens Helseorganisasjon (WHO) til global innsats for å redusere konsumet av sukkerholdig drikke.

De skriver at flere land allerede har innført avgifter på sukkerdrikke, og at flere har planer om å følge etter.

Spørsmålet er vel bare om det vil hjelpe.

I Mexico, der en brusavgift ble innført allerede i 2014, stiger salget av sukkerbrus dessverre likevel, skriver Wall Street Journal.

Referanse:

D. Schillinger, J. Tran, C. Mangurian, Do Sugar-Sweetened Beverages Cause Obesity and Diabetes? Industry and the Manufacture of Scientific Controversy, Annals of Internal Medicine, november 2016.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse