Den brune drikken er en viktig del av hverdagen for mange. Men setter den fart på tarmene? Det forsøker vi å finne ut. (Foto: Syda Productions / Shutterstock / NTB scanpix)

Spør en forsker:
Hvorfor må jeg på do etter at jeg har drukket kaffe?

Spørsmålet gir forskerne hodebry.

Du har kanskje opplevd det selv.

Du har drukket en kopp kaffe. Noen få minutter senere kan du merke at noe er på gang i tarmene. Du må på do, og hvem får skylden? Kaffen.

Men er det faktisk en sammenheng? Det er mange som mener de har opplevd dette.

Men hvorfor? Det forsøker vi å finne svar på i forskningen.

Jakten starter

Vi finner raskt ut at det ikke er forsket så mye på dette.

I en artikkel fra LiveScience i 2015 konkluderte man, ut fra en eldre studie fra tidsskriftet «Gut» (1990), at kaffe kan gi avføringstrang hos noen personer. Men det framgår ikke hva som er årsaken.

Det første navnet som dukker opp i den danske forskningsverdenen når det handler om kaffe og helse, er Kjeld Hermansen, førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. Han har forsket på effektene av kaffe.

Men Hermansen har ikke hørt om noen sammenheng, sier han. Han lover imidlertid å lese den gamle studien og se hva han kan finne.

I mellomtiden trapper vi opp jakten på andre forskere.

Sild og en kopp kaffe – så blir det fart på sakene!

Professor Ove B. Schaffalitzky de Muckadell fra Medicinsk Gastroenterologi ved Syddansk Universitet er ekspert på menneskets tarmer og har forsket på avføring.

Han ler når han får spørsmålet.

– Man pleide å si at engelskmenn, som alltid er forstoppet, står opp om morgenen, spiser en røkt sild og drikker en kopp kaffe, og så blir det fart på magen, sier han.

Han er «sikker på at det er en sammenheng», men han har ikke hørt om studier som viser det.

– Kaffe er en aminosyreoppløsning, så jeg kan forestille meg at det stimulerer på en eller annen måte – kanskje via cholecystokinin (et hormon som produseres i tynntarmen, red.). Men jeg vet ikke. Det er ingen tvil om at det er mange som drikker kaffe om morgenen for å få fart på magen, og som ikke kan klare seg uten, sier Ove B. Schaffalitzky de Muckadell.

Selv om han virker forholdsvis sikker i sin sak, fortsetter jakten på et vitenskapelig svar.

Klinikksjef Jens Hillingsø fra Kirurgisk Gastroenterologisk Klinik ved Rigshospitalet har ikke så mye å legge til.

– Jeg vet ikke. Jeg vet bare at det er et gammelt kjerringråd om at kaffen hjelper med å holde i gang systemet, sier Hillingsø.

Men kjerringråd holder ikke.

Kasteball mellom landets ledende eksperter

I stedet henviser Jens Hillingsø til Morten Grønbæk, som er direktør for danske Statens Institut for Folkesundhed.

Vi føler oss som kasteballer mellom Danmarks mage/tarm-eksperter. Det er som om sammenhengen mellom kaffe og avføring ikke står øverst på forskernes prioriteringslister.

Morten Grønbæk ler (også) når vi stiller spørsmålet til ham.

– Det vet jeg rett og slett ikke, sier han og henviser tilbake til Kjeld Hermansen, som var den første forskeren vi snakket med.

Men nå ringer telefonen!

Forsker mest på helseproblemer

Det er Christian Lodberg Hvas, som både er overlege på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme ved Aarhus Universitetshospital og klinisk førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Hvas ringer tilbake fordi vi tidligere har forsøkt å få fatt i ham.

Han har ikke arbeidet med spørsmålet på et vitenskapelig nivå, men han forteller at vi har noe som kalles den gastro-koliske refleksen.

Det innebærer at når vi spiser bestemte matvarer, skjer en sammentrekning av tykktarmen:

– Det gjelder både kaffe, havregrøt og ting vi spiser til frokost, sier han.

– Men generelt har vi leger en tendens til å forske på ting som er helseproblemer. Dette vil sjelden være noe som er relatert til en sykdom eller et medisinsk problem.

Christian Lodberg legger til at hos «noen personer» blir den gastrokologiske refleksen utløst oftere etter man har drukket kaffe, men han har ikke hørt om noen vitenskapelige studier av dette.

Forskning: Kaffe KAN faktisk gi avføringstrang

Så ringer også Kjeld Hermansen tilbake. Og han har gode nyheter:

– Det viser seg at noen personer kan få av avføringstrang av å drikke kaffe. Og det gjelder både for koffeinfri og koffeinholdig kaffe. Det kommer som en overraskelse på meg, sier han.

Han har lest studien fra 1990, som direkte behandler sammenhengen mellom kaffe og avføringstrang, og som han ikke hadde hørt om før.

Studien konkluderer med at kaffe kan stimulere tarmtømming hos noen personer – men ikke hos alle. Og det er en interessant studie, mener Hermansen.

Forskerne undersøkte 92 yngre personer (17–27 år), og 29 prosent av dem opplyste at kaffe framkalte avføringstrang hos dem.

Deretter undersøkte forskerne tarmen på 8 av personene som hadde opplyst at de fikk avføringstrang av kaffe – og i tarmen hos 6 av personene som sa at de ikke fikk det.

Studien viste at tarmmotorikken (altså avføringstrangen) ble satt i gang etter fire minutter hos alle 8 personer som selv mente de opplevde avføringstrang av kaffe, mens det ikke skjedde noe hos de 6 andre personene.

I studien testet forskerne kaffe med og uten koffein, samt varmt vann. Begge typene av kaffe hadde samme resultat, mens vann ikke hadde noen effekt.

Koffein er ikke synderen

– Effekten skyldes altså ikke koffein. Det ville jeg ha trodd, sier Hermansen.

– Men hvis koffein ikke er synderen, hva kan det være?

– Det er det store spørsmålet. Jeg tør ikke gjette på det, sier han og legger til at fordi det er kanskje 1000 bioaktive stoffer i kaffe, kan det være litt vanskelig å finne ut.

– Studien er ikke så stor – er det ikke litt usikkert?

– Det kan man kanskje si. Men det er samtidig den eneste studien av sammenhengen der man faktisk har målt i tarmen. Resultatet er så klart at alle de personene som får avføringstrang, også har objektive tegn på at trykket i tarmen stiger. Den trangen kommer innen 4 minutter og holder i om lag 30 minutter, sier han.

Og det styrker studien, mener Hermansen.

– Jeg synes egentlig at det er en helt grei studie, selv om det er en liten gruppe, sier han.

– Det irriterte meg litt, dette spørsmålet

Hermansen har faktisk skrevet en liten analyse av studien – og to andre studier han har funnet, og sendt den til oss.

En type minirapport om dette mysteriet.

– Det irriterte meg litt, dette spørsmålet. Det er ikke gjort særlig mye forskning på det.

– Men det gir kanskje mening når det ikke er et virkelig medisinsk problem?

– Jo. Men hvis man har tendens til forstoppelse, så kan man prøve å se om det hjelper å drikke kaffe, sier han.

Det må være det siste ordet i dette mysteriet.

Referanse:

S.R. Brown mfl: «Effect of coffee on distal colon function» (1990) Gut. DOI: 10.1136/gut. 31.4.450.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Kaffe og avføringsendring – oppsummert av Kjeld Hermansen

Det finnes veldig lite kunnskap om hvordan kaffe påvirker avføringshyppigheten (1–3).

1. En britisk spørreskjemaundersøkelse av 92 yngre personer på 17 til 27 år viste at 29 prosent opplyste at kaffe framkalte avføringstrang. Man foretok deretter trykkmåling i tykktarmen hos 14 personer, av dette 8 som hadde opplyst at de fikk avføringstrang, og 6 personer som hadde opplyst at de ikke fikk det.

Studien viste at tarmmotorikken ble stimulert innen 4 minutter hos de 8 personene som hadde opplyst at de fikk avføringstrang av kaffe, mens det ikke skjedde noe hos de resterende 6 personene. Effekten av kaffe varte i om lag 30 minutter.

Litt overraskende var det at både koffeinholdig kaffe og koffeinfri kaffe hadde denne virkningen, mens varmt vann var uten effekt. Det tyder altså ikke på at det er koffeinet i kaffen som har effekt, men at begge typer kaffe kan stimulere tarmtømming hos noen personer, men ikke hos alle.

2. I en tysk spørreskjemaundersøkelse av 200 friske kontrollører, 122 med kronisk forstoppelse samt 766 personer med irritabelt tykktarmssyndrom og forstoppelse (IBS-C) spurte man om effekten av en rekke drikkevarer. Bare en mindre del av de spurte med forstoppelse, henholdsvis 14 og 24 prosent, opplyste at avføringen ble mykere etter kaffedrikking.

3. Den siste spørreskjemaundersøkelsen er utført blant 1705 japanske kvinnelige ernæringsfysiologstudenter i alderen 18 til 20 år. Av disse kvinnene selvrapporterte 26 prosent å ha forstoppelse. Resultatet var at den fjerdedelen av kvinnene som drakk mest kaffe, hadde 33 prosent lavere risiko for forstoppelse enn den fjerdedelen som drakk minst kaffe.

Samlet konklusjon

Noen personer kan få avføringstrang av kaffedrikking. Hos dem er det påvist en økt tarmmotorikk. Den ses både etter koffeinfri og koffeinholdig kaffe. Så effekten skyldes ikke koffein. Kaffe kan gjøre avføringen mykere hos et mindretall av personer med forstoppelse. Det ser ut til at yngre kvinner som drikker mye kaffe, har en nedsatt risiko for forstoppelse sammenlignet med de som drikker minst kaffe.


Referanser:

Brown SR, Cann PA, Read Nw. Effect of coffee on distal colon function. Gut. 1990 April; 31 (4): 450–3.

Müller-Lissner SA (1), Kaatz V, Brandt W, Keller J, Layer P. The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2005 Jan; 17 (1): 109–12.

Murakami K (1), Okubo H, Sasaki S. Dietary intake in relation to self-reported constipation among Japanese women aged 18–20 years. Eur J Clin Nutr. 2006 May; 60 (5): 650–7.

Powered by Labrador CMS