I starten av et forhold blir kvinner påvirket av hva menn foretrekker å spise. Senere endrer dette seg.  (Foto: Shutterstock)
I starten av et forhold blir kvinner påvirket av hva menn foretrekker å spise. Senere endrer dette seg. (Foto: Shutterstock)

Kjærestepar: Hvem bestemmer middagen?

Om det er kvinnen eller mannen som velger middagen, kommer an på hvor nytt forholdet er, viser amerikansk studie.

Foretrekker du biff, grandiosa eller salat til middag? Når du bor alene, spiser du nøyaktig hva du vil. Men når du får kjæreste og dere flytter sammen, kan matvanene påvirkes.

Men dersom de to turtelduene foretrekker ulik mat, er det da kvinnen eller mannen i forholdet som bestemmer hva de skal spise? Det ville amerikanske forbrukerforskere finne ut.

– Valg av mat er viktig å studere fordi forbrukere må ta det valget så ofte. Vi oppdaget at ingen hadde undersøkt når kjæresten kan påvirke ens valg av mat, så vi bestemte oss for å undersøke dette, skriver forsker Jonathan Hasford til forskning.no.

Det ser ut til at kvinner er temmelig ydmyke i starten av et forhold, for så å ta mer styring etter hvert.

Nyforelskede kvinner tilpasser seg 

Studien ble utført på en restaurant med 126 unge, heterofile par. Forskerne analyserte hvilke retter paret valgte, avhengig av hvem av dem som fikk velge fra menyen først. De fant en klar tendens:

Hvem som påvirket hvem, var avhengig av om det romantiske forholdet var i startgropen eller om forholdet hadde vart en stund. 

I starten av et forhold ser ut til at kvinner lar seg påvirke av hva mennene liker å spise.

– I starten av et forhold går kvinner kanskje inn for å ta del i mannens preferanser. Etterhvert som forholdet utvikler seg, vil mannen ha tiltro til at kvinnen vet mer om sunn mat enn ham, og tar etter hennes valg, sier Jonathan Hasford. (Foto: privat)
– I starten av et forhold går kvinner kanskje inn for å ta del i mannens preferanser. Etterhvert som forholdet utvikler seg, vil mannen ha tiltro til at kvinnen vet mer om sunn mat enn ham, og tar etter hennes valg, sier Jonathan Hasford. (Foto: privat)

Hvis mennene valgte fettrik og kaloririk mat, valgte kvinnene oftere lignende retter om de nettopp var blitt sammen. Hvis kvinner valgte salat, lot derimot ikke mennene seg påvirke av det. 

– Dette kan ha å gjøre med at kvinner regner med at menn foretrekker kvinner som er enige med dem, sier Hasford.

Det kan også være at kvinner tidlig i forholdet vil gå inn for harmoni og unngå konflikter om de vil fortsette å være sammen.

Grunnen til at menn ikke lar seg påvirke av kvinners matvalg, kan være at de tror at kvinner foretrekker menn som er viljesterke, mener han.

Han er assisterende professor i markedsføring ved University of Central Florida, Orlando.

Kvinner har mer påvirkning etterhvert

Motsatt ser det ut til at menn blir påvirket av kvinnenes matvaner når forholdet har vart en stund. 

Vel å merke når begge var motivert for at forholdet skulle vare, som når de var forlovet eller gift. 

Når kvinnen valgte fra menyen først og bestilte noe sunt, valgte mennene ofte noe lignende.

– Dette kan skyldes at begge parter i et forhold har tiltro til at den av dem som har mest kunnskap om et felt, foretar beslutninger som tjener parforholdet. Menn regner med at kvinner har mer kompetanse på mat. 

Siden kvinner tradisjonelt har mer kunnskap om ernæring og er mest interessert i sunn mat, kan menn overlate matavgjørelser til sin kvinnelige partner, forklarer Hasford.

Eller «Happy wife, happy life», som er overskriften på omtalen av studien i tidsskriftet Journal of Consumers Research.

Spiser usunt til å begynne med?

Fra før finnes en rekke studier som viser at kvinner er mer helseorientert når de skal velge mat.

Unge menn spiser for eksempel mer hurtigmat som hamburger, kebab og pølser enn unge kvinner. Gutter drikker også mer brus enn jenter, ifølge en studie fra 2014.

Jenter spiser noe mer grønnsaker enn gutter, viser samme studie som er omtalt i VG: Norske gutter er mer usunne enn jenter.

Vegetarmat har blitt mer trendy, særlig blant kvinner. En av fem kvinner sier de er veldig eller ganske interessert i å unngå kjøtt, meldte Aftenposten i 2014.

Også ifølge levekårsundersøkelsen fra SSB har kvinner noe sunnere matvaner enn menn.

Men ut fra den amerikanske undersøkelsen kan det altså virke som at kjærestepar spiser litt mer usunt enn jenta egentlig foretrekker, når de er nyforelsket.

Kvinner bruker mest tid på mat

Matforsker Annechen Bugge i Forbruksforskningsinstituttet SIFO/OsloMet, kjenner ikke til lignende studier i Norge som har studert matvalg avhengig av varigheten av parforholdet.

– Dersom menn påvirker maten tidlig i et forhold, behøver ikke det bety at maten er usunn. Sushi er for eksempel in blant høyt utdannede menn i storbyer, sier matforsker Annechen Bugge ved SIFO. (Foto: SIFO/OsloMet)
– Dersom menn påvirker maten tidlig i et forhold, behøver ikke det bety at maten er usunn. Sushi er for eksempel in blant høyt utdannede menn i storbyer, sier matforsker Annechen Bugge ved SIFO. (Foto: SIFO/OsloMet)

De fleste studier om matvaner i Norge, viser at kvinner har mest innflytelse på matvaner, sier hun.

– Kvinner bruker mest tid og er mest involvert i alt som har med mat å gjøre, både innkjøp, matlaging og dekking av bord. Dermed har nok kvinner stor, og kanskje mest innvirkning på hva som blir kjøpt inn, sier hun til forskning.no.

Samtidig viser en studie at kjøttkonsumet øker noe når kvinner flytter sammen med en mann.

– Det kan se ut som de legger om kostholdet noe i den perioden, men det kan være forbigående. For begge kjønn gjelder at de lager lettvint mat når de flytter hjemmefra, men at de lager mer ordentlig mat når de etablerer seg.

Når de får barn, lager de mer barnevennlig mat med mindre krydder.

In med sunn sushi blant menn

Hvis menns matpreferanser veier mest i starten av forhold også i Norge, behøver ikke det nødvendigvis bety mer usunn kost.

– Sushi er for eksempel motemat blant høyt utdannede menn i Oslo og andre store byer, legger hun til.

Men det er ikke bare kjønn som avgjør hva vi foretrekker å spise, eller hvor sunne matvalg vi tar.

En studie fra 2017 viser at B-mennesker generelt tar mer usunne kostvalg i løpet av dagen enn A-mennesker. 

Les mer i denne saken fra P4

Referanse: 

J. Hasford: Happy Wife, Happy Life: Food Choices in Romantic Relationships. Sammendrag. Journal of Consumer Research, 1. april 2018.

Powered by Labrador CMS