Slik ser et blåbær ut under mikroskopet
UNDER MIKROSKOPET: Hvert av dem kan inneholde så mye som 100 frø. Men hvorfor er det så hvitt i midten?
– Den er lysere inni enn jeg hadde trodd.
Førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg ved NMBU blir først usikker på om det er vanlig blåbær vi har snittet opp og lagt under mikroskopet.
En titt på bildet av selve planten bekrefter at det er vanlig blåbær og ikke slektningen som er kjent både som blokkebær og skinntryte.
Hageblåbær og blokkebær er hvitere og mer glassaktig inni.
– I ville blåbær er fargestoffene fordelt i hele bæret. Det er derfor vi blir så blå på hendene, rundt munnen og oppi gummistøvlene.
– Jeg vil tro at dette bæret ikke er fullmodent ennå. Fargestoffene vil utvikle seg etter hvert og til slutt gjøre hele bæret blått, sier Remberg.
Ifølge Matportalen.no sitter mye av sunnheten i blåbæra nettopp i fargestoffene, så det kan være lurt å vente litt med å spise dem.
Forsvar og lokkemiddel
Blåfargen beskytter cellene mot UV-stråler fra sola. Men den skal også friste og tiltrekke seg de som skal spise dem og spre dem.
– For å spre seg over større avstander er de avhengig av hjelp. Det holder ikke å falle ned på bakken, sier Remberg.
Jo større område arten klarer å spre seg utover, desto større er sjansen for å takle endringer i klima og miljø.
Modning
Den lyse fargen kan også henge sammen med lokale tilpasninger.
– Det kan være individuelle forskjeller på grunn av for eksempel klima som gjør at de modner seinere. Men det kan også være genetiske forskjeller mellom populasjoner blant de ville.
Hver busk er tilpasset miljøet akkurat der de vokser.
– Hadde du sammenlignet analyser av blåbær fra akkurat dette området med populasjoner i andre områder på samme høyde, kan det nok hende vi hadde funnet forskjeller, sier Remberg.