Det er mye prat om hvordan man med «detoxing» kan rense kroppen og få et sunnere og bedre liv. Men forskere har ikke mye tro på det. Kroppen klarer det selv. (Foto: puhhha / Shutterstock / NTB scanpix)

Det er ingenting som tyder på at detox virker

Mange prøver detoxkurer med juice, tarmskyllinger og diett. Men det er ingen tegn til at det virker.

Det skorter ikke på mirakelkurer som med ordet «detox».

Noen drikker økologisk juice morgen, middag og kveld; noen spiser kun bestemte økologiske grønnsaker; noen drikker enorme mengder vann; noen tar tarmskylling med urteekstrakter. Målet er å fjerne giftstoffer som visstnok hoper seg opp i kroppen.

Vi har bedt et par forskere om å kommentere detox-trenden. De er svært skeptiske.

Selges av kvakksalvere

Ideen bak detox er at giftstoffer for eksempel fra plantegifter, kjemikalier eller andre ting, hoper seg opp i kroppen. De skal derfor fjernes på ulike måter:

Historien kort

- Det finnes ingen tegn til at såkalte detoxkurer virker.
- Man bør tenke seg om før man tar en detoxkur.
- Kroppen er designet for å rense seg selv for giftstoffer, og juicer eller andre detoxkurer hjelper ikke.

  • Vannfortynning. Ideen er at man unnlater å spise fast føde og samtidig drikker masse vann og juice, slik at avfallsstoffene blir fortynnet og skylles ut.
  • Detox-dietter, med kun utvalgt frukt og grønnsaker, som selvfølgelig skal være økologiske.
  • Tarmskylling, der avfallsstoffene spyles ut av endetarmen.
  • Detox-te eller detoxjuice. Noen teer og juice skal ha rensende virkning.

Selve begrepet «detox» er imidlertid omstridt. Det kan man blant annet lese i en artikkel i The Guardian:

– Det er to former for detox. Den ene er respektabel, mens den andre ikke er det, sier professor emeritus ved Exeter University, Edzard Ernst, til The Guardian.

– Den respektable er en medisinsk behandling av personer med livstruende stoffavhengighet. Men ordet har blitt kapret av entreprenører, kvakksalvere og sjarlataner som prøver å selge falske behandlinger.

Kan trekke vitaminer ut av kroppen

Fortynningskurene består typisk av store mengder vann, juice og te i en uke eller mer. Noen ganger anbefales det at du skal gå på en slik kur i minst ti dager.

Jens Rikardt Andersen, som er førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, mener det er høyst problematisk.

Mennesker har en åtsel-lever

- Mennesker har det Jens Rikardt Andersen kaller en åtsel-lever. Det vil si at leveren kan håndtere store mengder giftstoffer.
- Leveren fjerner giftstoffer før den gjør noe annet.
- Det er blant annet derfor leveren forholdsvis raskt kan fjerne effekten av en fuktig kveld på byen, for alkohol er et giftstoff.

Blant annet påpeker han at kroppen ikke er selektiv når det kommer til å fortynne giftstoffer. Så hvis klarer å fortynne mengden av giftstoffer, har man også fortynnet mange andre stoffer vi trenger.

Det gjelder blant annet mineraler og vitaminer.

Noen bør holde seg unna detoxkurer

Jens Rikardt Andersen er bekymret for at personer med lave nivåer av mineraler og vitaminer gjennomgår detoxkurer. Det gjelder for eksempel syke, eldre og gravide.

Det samme gjelder barn og unge som vokser.

Han forteller at han ikke har kjennskap til noen vitenskapelige studier som tyder på at slike kurer virker.

– Vi kan ikke være sikre. Som lege vil jeg imidlertid være bekymret hvis syke, eldre eller unge kaster ut seg i slike kurer. Det er ikke så farlig om friske, unge mennesker gjør det, sier Andersen.

Det fungerer ikke på den måten

Detoxmat eller -drikke har neppe noe effekt, det heller.

En studie fra 2014, der vitenskapsfolk undersøkte den tilgjengelige forskningen på området, viste at det ikke er noen tegn til at det virker.

Noen få forsøk har vist en effekt, men studiene er så dårlige at de ikke er troverdige.

Andre studier peker på at koriander og nori-tang kan ha slike egenskaper, men disse studiene er gjort på dyr.

– Vi er ikke kjent med kontrollerte forsøk som undersøker effektiviteten av kommersiell avrusing i mennesker, men det er et område som krever mer fokus, slik at forbrukerne kan bli informert om potensielle fordeler og risikoer, skriver forskerne.

Kroppen kan rense seg selv

Grunnen til at kurene ikke har noen gunstig effekt, er at kroppen selv har utviklet en glimrende evne til å fjerne giftstoffer gjennom millioner av år med evolusjon.

Nyrene, tarmen og leveren eliminerer giftstoffer på en effektiv måte, og med mindre man lider av alvorlige sykdommer trenger de ikke hjelp utenfra.

Når vi spiser ett eller annet som inneholder giftstoffer, kan kroppen kvitte seg med det svært raskt.

Det hjelper ikke å drikke en gojibærjuice.

– Stoffer vi ikke trenger, forsvinner ut av kroppen som urin, avføring eller utpust, forteller professor Bente Klarlund fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. – Vi kan ikke skylle ut helseskadelige stoffer gjennom en diett.

Detox kan være bedre enn junkfood

Bente Klarlund konstaterer i en tidligere videnskab.dk-sak at det ikke er noe vitenskapelig belegg for å tro at menneskekroppen er en søppeldunk som må skylles og spyles i ny og ne.

At noen mennesker kanskje får det bedre av en detoxkur, skyldes nok ikke detoxkuren i seg selv, men derimot det de normalt spiser.

Lever man av hamburgere og cola, og går over til salat og rødbetjuice i en uke, er det naturlig å føle seg mer energisk og frisk.

Det har imidlertid ikke noe med avrusing å gjøre.

Den amerikanske forskningsinstitusjonen Mayo Clinic skriver følgende om emnet:

– Effekten skyldes kanskje at mange detoxdietter eliminerer bearbeidede matvarer med høye nivåer av fettstoffer og sukkerstoffer fra kostholdet. Å unngå dem i et par dager kan være årsaken til at folk føler seg bedre, skriver ernæringsforsker Katherine Zeratsky i en artikkel på Mayo Clinics hjemmeside.

Tarmskylling kan være skadelig

Katherine Zeratsky forteller også at tarmskylling kan føre til magekramper, oppblåsthet, kvalme, oppkast og dehydrering.

Dessuten har tarmskylling, i en studie i tidsskriftet Journal of Family Practice, blitt koblet til rifter i endetarmsveggen, infeksjoner og mange andre bivirkninger.

Dessuten kan man, ifølge forskere ved Harvard University, skylle ut sunne tarmbakterier.

Tenk om deg om før du tar en detoxkur

Skal vi oppsummere, finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon for at noen av detoxkurene kan holde det de lover, nemlig å rense kroppen for giftstoffer. Det klarer kroppen din helt av seg selv, med mindre det feiler deg noe alvorlig.

Det er heller ikke vitenskapelig bevist at detoxkurene ikke virker.

Vil man prøve en detoxkur, bør man derfor være oppmerksom på følgende:

  • Detox-kurer med dietter. En sunn kost er en variert kost, og mange detoxdietter inneholder lite proteiner, som er viktige for å bygge opp muskler, samt fullkornsprodukter. Derfor kan det være usunt å følge dem lenge.
  • Fortynningskurer. Drikker man veldig mye væske, risikerer man å fortynne viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler i kroppen. I ekstreme tilfeller kan man bli vannforgiftet.
  • Tarmskyllinger kan skade en sunn tarmflora, og det kan gå utover fordøyelsen. Det er også andre farer forbundet med en tarmskylling.

– De som tjener på å selge ulike kurer, har en moralsk forpliktelse til å dokumentere at de virker, og i hvert fall at de ikke er helseskadelige. Slike studier finnes ikke i dag, sier Jens Rikardt Andersen.

Referanse:

A.V. Klein og H. Kiat: «Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence», Nutritional Sciences (2014), doi: 10.1111/jhn. 12286 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS