Både bær og banan er godt i smoothie. Men det er ikke sikkert de bør være med samtidig, ifølge en ny studie.
(Foto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB)
Ikke putt banan i bær-smoothien, råder forskere
Banan hindrer kroppen i å ta opp gode stoffer fra andre frukter og bær, ifølge en ny studie.
Bananen er ingen hvem-som-helst i smoothie-verdenen.
Den bidrar med sødme og kremet konsistens, og opptrer i en
stor del av oppskriftene der ute.
Men nå mener altså en gruppe forskere at du bør tenke deg om
to ganger før du hiver den oppi.
Grunnen er at bananen inneholder spesielt store mengder av
polyfenoloksidase. Det er et enzym som kan redusere mengden av sunne
plantestoffer vi tar opp fra smoothien, skriver en gruppe forskere i siste utgave
av det vitenskapelige tidsskriftet Food and Function.
Flavanoider
Helt spesifikt er det snakk om flavanoider. Dette er planteproduserte
stoffer som blant annet finnes i te, kakao, bær, druer og noen frukter som epler
og pærer.
Ulike flavanoider ser ut til å ha god virkning på hjerte- og
hjerne-helsa og er litt av bakgrunnen til anbefalingene om å få i seg mye
frukt og grønnsaker.
Det er godt kjent at mange av oss sliter med å oppfylle
målet om fem om dagen. For mange har nettopp smoothien vært en fin måte å nå
målet.
Men ifølge Javier Ottaviani fra Mars Incorporated, og kollegaer
fra tre ulike universiteter, er det altså ikke hipp som happ hva du putter
oppi.
Fikk ulike drikker
Forskerne testet ut to ulike smoothier på en liten gruppe
menn. Den ene drikken hadde most banan, den andre hadde ulike knuste bær. I
begge drikkene hadde forskerne tilsatt kakaoekstrakt for å sikre at de inneholdt
like mye av et flavanoid som kalles flavan-3-ol.
I tillegg deltok en kontrollgruppe som ikke drakk smoothie,
men derimot fikk en kapsel med tilsvarende mengder flavan-3-ol.
I timene etter drikken målte forskerne nivåene av flavan-3-ol
i kroppen til forsøkspersonene.
Resultatene viste store forskjeller mellom drikkene.
Mye lavere nivåer av flavan-3-ol i kroppen
Den maksimale konsentrasjonen av flavan-3-ol hos dem som fikk
en kapsel eller drikk med bær, var gjennomsnittlig 680 nanomol per liter
blod. De som fikk banan-smoothie, hadde gjennomsnittlig 96 nanomol per liter.
Dette betyr at mengden flavan-3-ol kroppen kunne ta opp, var 84 prosent lavere blant banandrikkerne.
Men hva om du ikke
blander bananen og de flavanoid-holdige ingrediensene, men spiser dem hver for
seg i samme måltid?
Forskerne testet dette
også, ved å la forsøkspersoner ta annenhver slurk av en banandrikk og en drikk
med kakaoekstrakt. Det viste seg at mengden flavan-3-ol også nå ble
lavere enn hos dem som holdt seg til flavanoid-kapsler.
Bruk
heller yoghurt og ananas
Forskerne tror disse
resultatene gjelder for flere flavanoider enn bare flavan-3-ol, siden
disse stoffene ligner hverandre.
De tror derfor det kan være lurt å tenke igjennom hvilke ingredienser
du blander sammen i smoothien.
Dersom du bruker flavanoidrike bær eller kakao, kan det nok
være lurt å bytte ut bananen med ingredienser med lite polyfenoloksidase, som
ananas, mango, appelsin og yoghurt, sier forskerne, ifølge en pressemelding fra University
of California, Davies.
Andre polyfenoloksidase-rike planter er bladbeter, epler og
pærer, skriver forskerne.
Disse kan du godt bruke i smoothier, men da er det lurt å blande
dem med andre ingredienser som ikke har mye flavanoider, ifølge pressemeldingen.
Vet lite om hvordan matvarer
påvirker hverandre
Studien viser at det ikke
bare er hva vi spiser som er viktig, men også i hvilken form og kombinasjon,
skriver forskerne. Dette har vi ikke mye kunnskap om i dag.
Den nye undersøkelsen er
bare en begynnelse.
I denne studien testet forskerne for eksempel drikker med
tilsatt flavan-3-ol i form av kakaoekstrakt. Det er ikke sikkert at polyfenoloksidasen
i bananen virker helt likt på flavanoider i knuste bær og frukter.
Det er dessuten mulig at polyfenoloksidasen også kan påvirke
andre næringsstoffer, både i hjemmelagde drikker og smoothier du kjøper i
butikken, skriver forskerne.
Referanse:
J. I.
Ottaviani, J. L. Ensunsa, R. Y. Fong, J. Kimball, V. Medici, G. G. C. Kuhnle, A.
Crozier, H. Schroetera & C. Kwik-Uribea, Impact of polyphenol oxidase on
the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single
blinded, cross-over study, Food and Function, august 2023
LES OGSÅ: