Dessertmage er ikke bare innbilning. Sukker kan faktisk gjøre at vi klarer å spise mer, forteller professor Simon Dankel.(Illustrasjonsfoto: wrangler/Shutterstock/NTB)
Hva skjer i kroppen når vi spiser sukker?
SPØR EN FORSKER: Gummikrokodiller, sure tær, fløtekarameller eller melkesjokolade – de fleste har sitt foretrukne favorittgodteri. Men hva skjer egentlig i kroppen når vi spiser godteri og andre søtsaker?
Vi spurte professor Simon Erling
Nitter Dankel. Han forsker på medisin og biokjemi ved Mohn
ernæringsforskningslaboratorium ved Universitetet i Bergen.
Dankel forklarer at noe av det
første som skjer i kroppen når man spiser sukker, er noe som kalles
«dessertmage-effekten».
Dessertmage-effekten
Effekten går ut på at magesekken utvider seg og tømmer
seg fortere når den blir eksponert for søtsaker.
– Det finnes noen reseptorer i
magesekken som merker at det kommer noe søtt. Det kan bidra til at magen
slapper av, og dermed utvider seg, sier professoren.
Han forklarer at dette også kan
være en årsak til at det er lettere å overspise søt mat.
Skjer raskt
Se for deg en lørdagskveld med
gullrekka på TV. Du nyter en skål med ditt favorittgodteri. Men hvor fort
reagerer kroppen på det du spiser?
Reaksjonen i magen, skjer relativt
raskt etter at du har spist søtsaker, forteller Dankel. Dette er blant annet
fordi sukker er lett å fordøye.
– Sukker er en raffinert
ingrediens, som er sterkt nedbrutt. Det har ikke noe struktur som
fordøyelsessystemet trenger å bryte ned, så når sukkeret møter væsken i magen,
løses det opp, forklarer Dankel.
Vi hører gjerne at barn ikke bør få
godteri om kvelden, fordi da blir de hyperaktive. Men er dette egentlig sant?
Fordi sukker er
så lett å fordøye, så stiger blodsukkeret raskt etter vi har spist det. Ofte
spiser man også en større mengde når man spiser søtt. Dette bidrar også til at
blodsukkeret stiger.
Etter hvert går blodsukkeret ned
igjen, og da vil det gjerne ende opp litt under utgangspunktet, forklarer
Dankel. Dette lave blodsukkeret er forbundet med økt matinntak, irritabilitet og
nervøsitet.
– Men hyperaktivitet er jeg litt i
tvil om, sier Dankel.
– Hvis du ser for deg
barnebursdager der det spises mye sukker for eksempel, så kan det hende det er mange sosiale
faktorer som også spiller inn. Så jeg tør ikke uttale meg sikkert om akkurat det.
Tarmbakterier liker sukker
Etter at søtsakene har vært innom
magesekken, går de videre til tarmen. Der er det enkelte
tarmbakterier som trives godt med å få tilført sukker.
Annonse
– Det er en del data som tyder på
at det kan gi en opphopning av bestemte typer bakterier i tarmen, som kan
undertrykke andre bakterietyper som er mer gunstige å ha.
Han understreker samtidig at
tarmflora er et område det fortsatt forskes mye på.
– Så vi vet ikke betydningen av
dette helt sikkert enda.
Kan gi fettlever
Sukker består av to ulike
karbohydratmolekyler: glukose og fruktose. Dankel forklarer at mens glukose kan
tas opp rett i blodet og gå videre til musklene, føres fruktosen til leveren og
blir omformet og nyttiggjort der.
– Høyt inntak spesielt av fruktose,
for eksempel i form av sukker, er forbundet med økt fettsyntese i leveren,
forteller Dankel.
Fettsyntese betyr at leveren
produserer mettet fett. Glukose fører også til fettsyntese, men fruktose har en
mer direkte vei til leveren, og ender derfor i større grad opp der.
– Så det å spise masse sukker
stimulerer fettlagring i leveren. Dette er forbundet med fettlever, som kan
forstyrre energiomsetningen i kroppen, sier Dankel.
I tillegg er fettlever forbundet
med en rekke livsstilssykdommer.
Hjernen liker søtt
Å spise sukker har altså en rekke
effekter på kroppen. Men hva med hjernen?
– Det er nervesignaler mellom
hjernen og tarmen, og hjernen og leveren, som går begge veier, forteller
Dankel.
Annonse
– Det virker som at hjernen har en sterk
preferanse for søtt. Vi ser det for eksempel på barn, at de er glade i å få
sukker. Det er en type mat som vi virkelig higer etter.
Dankel forklarer at higen etter
sukker handler om en belønningsrespons i hjernen, utløst av lykkehormonet
dopamin.
Det er mulig å dempe søtsuget ved å
spise mindre sukker.
– Det er en selvforsterkende
effekt. Jo mer søtt du spiser, jo mer kan du føle at du vil ha søtsaker, sier Dankel.
Kan øke risiko for demens
I tillegg til at sukker stimulerer
belønningsresponsen i hjernen, bruker hjernen sukker som energi.
– Hvis en spiser lite sukker og
karbohydrater, eller energi generelt, så kan en gå over i det vi kaller ketose,
forklarer Dankel.
Ketose fungerer ved at fettsyrer
forbrennes, så det dannes noe som kalles ketoner. Dette kan hjernen bruke som
energi istedenfor karbohydrater. Ketonene bidrar også til å dempe appetitten.
– Det er også gjort studier som
tyder på at ketose kan beskytte mot blant annet demens, forteller Dankel.
– Ved demens klarer ikke
hjernecellene å nyttiggjøre seg like godt av sukker lenger. Da kan ketonene
komme som en erstatning, som gjør at hjernecellene fungerer bedre.
På den annen side, om en har et
høyt inntak av sukker over tid, og det for eksempel utvikles en
insulinresistens, kan hjernen få for stor tilførsel av glukose. Dette kan øke
risikoen for demens.
– Det ser vi også ved diabetes, at
en kan få økt risiko for demens, sier Dankel.