Fra null til full kontroll

Til neste år kommer et nytt sporingssystem som skal gjøre det lettere å følge mat fra fjord og jord til bord. Programvaren vil også gjøre det enklere og billigere for matindustrien å trekke tilbake et spesifikt produkt fra markedet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen EU-prosjektet SafeBuy avsluttes vinteren 2008 skal en software for sporbarhet være ferdig utviklet og kommersialisert.

Vet ikke hva de trenger

- Vi i Matforsk er eksperter på næringsmiddelindustriens behov. Vi har gitt input om prosessene i industrien, og om hvilke data som bør innhentes. Det er jo ikke så lett for programmererne å vite. Det er mye verdifull informasjon som ikke blir benyttet i dag, sier Stefan Gundersen, som er senior prosjektleder på Matforsk.

Deltakerne i prosjektet samarbeider om å utvikle et sporingssystem som gjør eksisterende data mer tilgjengelig, så det blir lettere for matprodusentene å ha kontroll med og spore produktene sine. Som en bonus kan sporingssystemet også hjelpe bedriften i den daglige prosesskontrollen.

- Det er vanskelig for de enkelte bedriftene å vite hvilke data de skal samle inn og gjøre tilgjengelig. Per i dag finnes det ingen fullgode systemer på markedet som håndterer bedriftenes behov, sier Gundersen.

Matforsk deltar i prosjektet sammen med kjøttforedlingsbedriften Matbørsen i Vestfold.

Svært ressurskrevende

Dagens sporingsregler sier at hvert produksjonsledd må kunne spore ett ledd bakover og ett ledd forover i prosessen. Men sporingen blir mer effektiv hvis man kan følge flere - og aller helst alle - ledd fra fjord og jord til bord.

- Kontrollen i eget hus har også behov for å bli mer effektiv. Du vet at en 500 kilos batch med kjøttblanding var dårlig. Med dagens system vil du kanskje trekke alt som ble produsert den uka, for å være på den sikre siden. Du vet ikke nok om hvor den batchen er brukt, så du har ikke noe annet valg enn å fjerne produktet fra markedet, forklarer Stefan Gundersen.

- Det er svært ressurskrevende å trekke tilbake og kondemnere mat. Med dette EU-prosjektet håper vi å kunne gjøre det enklere og billigere. Med et bedre sporingssystem kan tapene ved tilbakekalling bli betraktelig mindre, avslutter prosjektlederen optimistisk.

Powered by Labrador CMS