Lyssky grønnsaker

Grønnsaker blir raskere ødelagt når de ligger i lyset i grønnsakdisken. Nå foreslår spansk forsker at grønnsakene pakkes i mørk folie med kikkehull.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Broccoli utsettes for lys i forsøkene på universitetet i La Rioja.

Grønnsaker som blomkål, broccoli, asparges og purre mister spensten og blir misfarget når de flombelyses i supermarkedenes grønnsakdisker.

For blomkål er effekten dramatisk størst. Der går holdbarheten ned fra 11 dager i mørke til tre dager i lys.

Grønt blir slapt, hvitt blir brunt

Forskere fra universitetet i La Rioja i Spania har funnet ut at lyset setter i gang fotosyntesen på de grønne delene av planten.

Da åpner planten pusteporer for å slippe ut karbondioksid, og mister samtidig vanndamp gjennom porene. Dermed blir grønnsaken tørr og slapp.

Fargeløse deler av grønnsakene, som hodet på blomkålen, har mindre fotosyntese. Her gir lyset misfarging, fant forskerne ut.

Mørk folie

Ideelt sett bør grønnsaker oppbevares mørkt og kaldt. Så lenge de ligger på lageret, har de det bra. Men forskerne innser at mørke grønnsakdisker er lite kundevennlig.

Likevel mener de at produsentene kan bruke farget plast med små kikkehull der kunden kan inspisere varen. En annen løsning er å bruke aluminiumsfolie med bilde av varen på utsiden.

Referanse:

Susana Sanz, Carmen Olarte, Fernando Ayala, J. Federico Echávarri. “The response to lighting of minimally processed chard: Influence on its shelf life”. Journal of the Science of Food and Agriculture 88: 1622–1631 (2008)

Lenker:

Institutt for jordbruk og ernæring, universitetet i Rioja (maskin-oversatt til norsk): Institutt for jordbruk og ernæring, universitetet i Rioja (på spansk).
 

Powered by Labrador CMS