Smittsom selvkontroll

Vi dyttes og puffes mot valgene våre av så mangt. Kun små påminnelser om en person med god eller dårlig selvkontroll kan gjøre at du velger en ting framfor noe annet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi legger mindre vekt på utskeielser enn på det vi gjør riktig når vi skal nå et mål, som for eksempel å slanke oss eller spare penger. (Foto: Microstock)
Vi legger mindre vekt på utskeielser enn på det vi gjør riktig når vi skal nå et mål, som for eksempel å slanke oss eller spare penger. (Foto: Microstock)

Nytt forskningsarbeid antyder at selvkontroll er smittsomt, skriver Live Science.

- Budskapet folk kan ta med fra denne studien, er at valget av positive sosiale påvirkningsfaktorer kan bedre selvkontrollen, sier førsteforfatter og psykologiprofessor Michelle vanDellen ved University of Georgia.

Så hvis du vil komme i bedre form, er det muligens ikke et sjakktrekk å være for mye i miljøer som forherliger junk food. Studien skal dessuten være den første som antyder at selvkontroll smitter på tvers av forskjellige aktiviteter.

For eksempel kan det å tenke på en person som er flink til å holde den fysiske formen ved like, føre til at du lettere oppnår mål med privatøkonomien.

På vippen? 

Fem studier over to år ligger til grunn for resultatene, som nylig ble publisert i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin.

Studiene er utført i laboratorier. Det er en begrensning for forskningsarbeidet, men effekter i forsøkene var i hvert fall forholdsvis tydelige.

Når deltakere bare såvidt så navnet på venner med god eller dårlig selvkontroll, kunne dette vippe atferden i den ene eller andre retningen. Navnene ble vist på en skjerm i 10 millisekunder.

Kanskje førte det til gladjogg til nærmeste helsesenter, eller en vektig burgerbestilling i nærmeste junk food-sjappe. Her er mulighetene mange, avhengig av tilbøyeligheter…

- Jeg får en liten dytt, men det er ikke vennene mine som legger en kake i hånden og fôrer meg med den. Den beslutningen er til sjuende og sist min egen, påpeker professor sier vanDellen overfor Live Science.

Les mer: 

Live Science: Self-Control Is Contagious, Study Finds

Powered by Labrador CMS