Kanskje trenger vi ikke hjelp fra bartendere lenger, hvis den danske øl-appen slår an. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Mot en fremtid uten bartendere og ølkø

Danske studenter lager øl-app som skjenker deg over mobilen.

Du tråkler deg gjennom stimen av mennesker til en fullpakket bar og venter en evighet før bartenderen kikker i din retning, og du gir tegnet for to halvlitere.

Etter enda en evighet dukker ølet opp og du fomler lenge og vel etter lommeboka som selvfølgelig ligger i jakka på benken borti kroken der daten er blitt lei av å vente og til slutt reiser seg, rister irritert på hodet og forsvinner ut døra.

Men nå har danske ingeniørstudenter utviklet en øl-app som kan bety slutten på slike triste episoder. Ghostbar-appen er koblet direkte til skjenkesystemet for fatøl, så du kan bestille, betale og beskjenkes uten å involvere bartendere og ølkø.

Fant opp app for å redde ølservering

Studentene ved Aarhus Universitet fikk ideen til app-skjenkingen etter at en søknad om studentbar ved universitetets bio- og kjemiteknologiske avdeling ble avslått. Krisa var et faktum, men de kom opp med en lys idé.

Et helautomatisk skjenkesystem uten barpersonell ville ikke teknisk sett være en bar og ville ikke trenge samme godkjennelse. Forslaget ble godtatt – på betingelse av at studentene kunne lage en prototype som viste at systemet ville fungere.

Under ledelse av adjunkt Christian Dannesboe ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet samarbeidet studenter fra to studier – Kjemi og Informasjons- og kommunikasjonsteknologi – for å konstruere Ghostbar, som ble utviklet i løpet av noen måneder.

Skjenker nøyaktig mengde øl

Appen viser et tomt ølglass på skjermen, du markerer hvor mye øl du vil ha, trykker ok til prisen som kommer opp, og beløpet blir trukket fra bankkontoen. Bestillingen går rett til fatølanlegget som automatisk skjenker den nøyaktige mengden øl.

Se hvordan systemet virker i videoen under. (Fra Aarhus Universitet)

– De fleste har opplevd å stå i kø for å kjøpe øl i baren fordi betjeningen avhenger av personalressurser og tidkrevende betaling. Noen opplever også at ølet ofte blir servert i mengder som enten er for mye av det gode eller altfor lite. Det er et problem vi har prøvd å løse, sier Dannesboe i en kommentar til universitetets nettnyheter.

Interesserte bryggerier

– Ingen ingeniør ville kunne løse oppgaven alene. Å bygge en slik maskin krever spesialkunnskap om kjemiteknologi, mekanikk og datateknologi – og selvfølgelig en god slump oppfinnertalent, tilføyer han.

Studentsamarbeidet slutter ikke med dette. Maskiningeniørstudenter jobber med å lage en 3D-printet beholder for skjenkesystemet, for lansering senere i sommer.

Nå har flere bryggerier også meldt sin interesse for Ghostbar-systemet – og tilbudt studentene gratis øl mot å se hvordan det virker. Skål for den!

Powered by Labrador CMS