Problemer for paranøtta

Paranøttrærne kan være i trøbbel hvis vi fortsetter å plukke nøtter slik vi gjør i dag, mener engelske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen jul uten paranøtter. Du vet, de brune, lakrisbåtformede sakene som man trenger ei middels atombombe for å få hull på. Smaken innenfor er fortreffelig, og til tross for det terroristsikre skallet er paranøttene etterspurt verden over. Bare Brasil alene eksporterer over 45 000 tonn hvert år.

Men høstinga av paranøtter er ikke bærekraftig, mener Carlos Peres og kollegaene hans fra University of East Anglia. Fortsetter vi som vi stevner, er framtidsutsiktene for både nøttefatet og den brasilianske økonomien temmelig deprimerende.

Ville trær

Paranøtta er den eneste nøttetypen på det internasjonale markedet som høstes fra ville trær. Disse kan bli opptil 50 meter høye, og vokser naturlig i skogene i Sør-Amerika.

Oppe under bladverket vokser det fram store treaktige frukter på størrelse med grapefrukter, og inne i disse sitter ti til 25 paranøtter tett sammen. Etter hvert som fruktene ramler ned på bakken, er det bare å forsyne seg.

Ungdommen svikter

Problemet er bare at man har forsynt seg litt vel mye i de siste hundre årene. Plukkerne har systematisk rensket ut alle treets frø fra området, og dermed også hindret nye paranøttrær i å vokse opp.

Forskerne undersøkte 23 naturlige paranøttskoger i brasilske, bolivianske og peruanske deler av Amazonas. På steder der høstinga av nøtter har foregått over flere tiår, var det nesten bare gamle trær igjen. Mangelen på unge trær tyder på at den naturlige syklusen har blitt forstyrret.

Må overvåkes

- Dette betyr at dagens høsting av paranøtter i mange av områdene i Amazonas ikke er bærekraftige, sier Peres i ei pressemelding. Han anbefaler at skogene overvåkes nøye, samtidig som man setter i gang tiltak for å sikre at nye trær slår rot.

Det kan for eksempel gjøres ved å lage en rotasjonsordning, hvor man lar områdene får plukkepause på omgang. Samtidig kan man prøve å holde nøttespisende dyr på avstand. Det går også an å la frø spire i gartnerier, og plante dem ut i skogen etter hvert.

Hvis man klarer å sikre oppveksten av nye trær, er ikke høstinga av paranøtter noe problem, mener forskerne. Det er derimot den generelle hogsten av skog.

- God forvaltning av paranøttrærne, og beskyttelse av skogområdene hvor de vokser, er nødvendig for å unngå trøbbel for trær og økonomi i Amazonas, konkluderer Peres.

Referanse:

C. Peres: Demographic Threats to the Sustainability of Brazil Nut Exploitation, Science, 19. desember 2003.

Lenke:

Hjemmesida til Dr Carlos Peres
Science

Powered by Labrador CMS