Her ser du Mars-roveren Perseverance ta en selfie av seg selv og det lille helikopteret Ingenuity.

Første lydopptak fra Mars viser to lydhastigheter

De første lydopptakene fra Mars viser en stille planet med lyden av enkelte vindkast, der to ulike lydhastigheter ville ført til en merkelig hørselsforsinkelse.

I en studie publisert i tidsskriftet Nature fredag redegjør forskere for sin første analyse av et fem timer langt lydopptak fra planeten.

Opptaket er gjort av Perseverance, en robot med seks hjul som kjørte rundt på planeten i februar i fjor. Roboten var utstyrt med to mikrofoner som er opphavet til lydopptaket som nå er analysert.

Studien bekrefter for første gang at lydhastigheten er langsommere på Mars, 240 meter per sekund, enn på Jorden, der hastigheten er 340 meter per sekund.

Dette var ventet ettersom det i Mars' atmosfære er 95 prosent karbondioksid, mot 0,04 prosent i Jordens. Dessuten er den 100 ganger tynnere, noe som gjør desibel svakere.

Overraskelse

Men forskerne ble desto mer overrasket da de målte en lyd som ble laget av robotens laser, som undersøkte sammensetningen av planetens steiner. Denne lyden beveget seg 250 meter per sekund, 10 meter raskere enn ventet.

– Jeg fikk litt panikk. Jeg fortalte meg selv at en av de to målingene var feil fordi på Jorden har man bare en lydhastighet, sier Sylvestre Maurice, studiens hovedforfatter.

Oppdagelsen innebærer at det er to lydhastigheter på den røde planeten, én for høye toneleier som lyden fra laserstråling, og en annen for lavfrekvente lyder som duren fra en helikopterrotor.

Samtaletrøbbel

Dermed vil det menneskelige øret fange opp høyfrekvente lyder litt tidligere enn de lavfrekvente.

– På Jorden vil all lyd fra et orkester nå deg med samme hastighet, enten den er lav eller høy. Men tenk deg på Mars, hvis du er litt lenger fra scenen, så vil det være en stor forsinkelse, sier Maurice.

– Alle disse faktorene vil gjøre det vanskelig for to mennesker å ha en samtale bare fem meter fra hverandre, skriver det franske forskningsinstituttet CNRS i en uttalelse.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS