Spekkhoggere i utspekulert angrep

Du lot deg vel ikke lure av det uskyldige oppsynet til Willy og andre artsfrender? Nye filmopptak avslører en gjeng spekkhoggere, i ferd med å lage flodbølger for å velte skrekkslagne seler av isflak.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke engang manusforfatterne på Haisommer kunne kokt opp et verre scenario:

Du ligger på et lite isflak i havet. Men du er ikke alene.

Under og rundt deg kretser en gjeng blodtørstige spekkhoggere, som med jevne mellomrom stikker de digre hodene sine opp av vannet for å se om du fremdeles er der. Men så blir det stille. Urovekkende stille.

Akkurat i det du begynner å håpe på at de faktisk har stukket, ser du den. En liten, men krapp flodbølge har dukket opp av intet. Den suger enden av isflaket ditt ned, før den skyller inn over kanten og feier deg ut i vannet.

På tide å møte Willy og vennene hans?


Tradisjon i Antarktis

I følge Nature er ikke fenomenet helt nytt. Det første tilfellet av spekkhoggerproduserte bølger ble rapportert allerede i 1979, men den gangen trodde forskerne det var en engangsforeteelse fra dyras side.

Nå har imidlertid Ingrid Visser fra Orca Research Trust i New Zealand observert seks nye tilfeller av spekkhoggerflokker med lignende jaktteknikker. De deler isflak, skyver flaket med selen ut på åpent vann, og lager bølger for å vippe stakkaren av pinnen.

Det ser imidlertid ut til at det bare er spekkhoggerne i områdene rundt den Antarktiske halvøya som kan trikset. Selene som holder til ved motsatt pol er altså fremdeles trygge på isflakene sine.

Bør bevare kulturene

Den regionale forskjellen i jakttaktikk er naturlig. Spekkhoggerungene lærer nemlig jaktmetodene av de voksne, og dermed kan det utvikle seg ulike kulturer i de forskjellige flokkene.

Dette kan bety at vi bør endre beskyttelsen av spekkhoggere, mener Astrid van Ginneken ved Center for Whale Research i Washington.

Arten er i seg selv ikke truet, men noen av flokkene kan være i fare. Det kan altså i verste fall hindre at jaktkunnskapene blir brakt videre, mener forskerne, som har sett voksne spekkhoggere dytte levende seler tilbake på isflakene, så ungene skal få prøve seg.

- Bestemte sosiale grupper med spesialiserte tradisjoner er mye mer utsatt enn den genetiske populasjonen, og vår bevaringspolitikk må gjenspeile dette, sier Ginneken.

Men vi er jammen ikke helt sikre.

Etter å ha sett videosnutten på YouTube er vi ikke helt overbevist om at det er så lurt å slippe Willy fri. Kanskje vi heller burde sette ham inn? På livstid.

Referanse:

I. N. Visser, et al. Antarctic peninsula killer whales (Orcinus orca) hunt seals and a penguin on floating ice, Marine Mammal Science, publisert online 8. november 2007.

Lenke:

Nature: Unique orca hunting technique documented

Powered by Labrador CMS