Hva gjør denne vekkerklokka her? Og hva gjør jeg her? (Foto: Colourbox)
Mange våkner helt forvirret
Hele 15 prosent av deltakerne i en søvnstudie har opplevd å våkne uten å vite hvor de er.
Du våkner plutselig, og aner ikke hvor du er. Du virker våken, men har problemer med å snakke, eller prøver å ta telefonen når du hører lyden av noe helt annet.
Dette kalles ufullstendig oppvåkning med forvirring, og kan gjelde flere enn vi tror.
I hvert fall gjaldt det mange av de 19 000 voksne amerikanere som deltok i en ny studie, som er publisert i tidsskriftet Neurology.
Hele 15 prosent av forsøkspersonene hadde opplevd forvirret oppvåkning i løpet av det siste året. Andre studier har anslått at andelen er lavere.
Psykiske lidelser og søvnproblemer
Forskerne ville finne ut om det å våkne opp forvirret henger sammen med psykiske lidelser, søvnforstyrrelser eller bruk av medisiner som virker på hjernen, for eksempel antidepressiva eller medisiner mot psykose.
De fant at forvirret oppvåkning var vanligere for personer med en søvnlidelse eller psykisk lidelse, eller gikk på den typen medisiner. 84 prosent av tilfellene var i sammenheng med slike plager.
Blant forsøkspersonene med psykiske lidelser var det særlig de med bipolar lidelse eller panikkangst som opplevde forvirret oppvåkning.
Vanligere hos barn
Oppvåkningen skjer ofte i løpet av natta.
I overkant av åtte prosent hadde problemer med å huske episodene etterpå, nærmere 15 prosent hadde også gått i søvne.
Det er vanligere for barn enn voksne å våkne opp forvirret, så mange som 17 prosent kan oppleve dette, ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Bergen.
Barnet kan rope på foreldrene, men kjenner dem ikke igjen når de kommer. De gråter og skyver foreldrene vekk, og lar seg vanskelig vekke.
Skravler i søvne
Også hukommelsen kan spille oss et puss når vi våkner på et nytt sted og et øyeblikk ikke skjønner hvor vi er.
Det er også en del som kjenner at kroppen er paralysert når de våkner, ifølge tidligere forskning.
Omtrent åtte prosent av oss opplever dette én eller flere ganger i løpet av livet. Også her er psykiatriske pasienter mer utsatt enn andre.
Vi nordmenn gjør i likhet med amerikanerne mye rart i søvne. To tredjedeler snakker i søvne, like mange har opplevd mareritt, og hver fjerde har gått i søvne, viste en norsk studie av søvnforstyrrelser.
Referanse:
Ohayon, M.M., m.fl.: Are confusional arousals pathological? Neurology. Vol. 83, 26. august, 2014.