Grå hår er uunngåelig for de fleste, og noen får det tidligere enn andre.
Først dukker det opp enkelte grå, litt stive hår innimellom alt det mørke, lyse eller røde. Deretter blir de bare flere og flere, og de grå flekkene blir større og større.
Til slutt er hele manken omgjort til et hav av grått – eller hvitt – hår.
Da er det fristende å farge det, ikke nødvendigvis fordi gråfargen er stygg, men fordi det avslører at vi er blitt eldre.
Nå har forskere fra Universitetet i Exeter i England spurt kvinner med grått hår om hvorfor de har valgt å ikke farge det.
Strengere forventninger til kvinner og hår
– Vi er alle påvirket av samfunnets normer og forventninger når det gjelder utseende, men forventningene er strengere for kvinner - spesielt eldre kvinner, sier Vanessa Cecil, forsker ved Universitetet i Exeter, i en pressemelding.
– Den eldre kvinnen er en uønsket karakter i vestlige samfunn. Hun blir sett på som inkompetent og litt ubehagelig – hvis hun i det hele tatt blir lagt merke til, sier Cecil.
Derfor ønsket hun og kollegaene å spørre kvinner som lar håret bli grått om hvorfor de gjør det.
De som deltok i studien, tilhørte grupper på sosiale medier som bestod av folk som valgte å være naturlig gråhåret.
Forskerne registrerte at det var mye solidaritet og fellesskapsfølelse blant kvinnene i gruppene.
Men mange rapporterte om negative konsekvenser av det å ha grått hår, som for eksempel å bli ignorert eller behandlet som mindre kompetente.
Likevel var de fleste tilfredse med å fronte sitt naturlige hår.
– I møte med umulige standarder om å være naturlig og ungdommelig til evig tid, gjør disse kvinnene mye for å opprettholde en viss status, sier Cecil.
Forskerne oppdaget at kvinnene ofte kompenserte med andre skjønnhetsrutiner, som for eksempel å lakkere negler, bruke sminke og annen hudpleie.
– Så det å omfavne grått håret er ikke det samme som å omfavne det å se gammel ut, sier Cecil.
Annonse
Ble ikke akseptert av familien
Undersøkelsene viste at kvinner med grått hår følte de måtte velge mellom det å føle seg naturlig og ekte, og det å bli tatt på alvor.
Flere kvinner rapporterte at de ofte fikk kritikk fra både familie og venner for å være for naturlig.
De fikk blant annet høre at de hadde latt seg selv forfalle, og at de ikke tok nok vare på utseende sitt.
De kvinnene som følte de fikk støtte fra kjæreste, familie og venner, hadde det lettere med å bli gråe og hadde bedre selvfølelse.
Vi snakker for lite om det å bli eldre
Hilde Gunn Slottemo er professor ved Nord universitet i Trøndelag. Hun mener rollene som middelaldrende, godt voksne og eldre ikke er klart forstått eller definert.
– Det snakkes forbausende lite om aldringsprosesser i offentligheten: hva de betyr, hvordan de oppleves og hvordan de kan forklares, skriver hun i en kronikk i Trønder-Avisa i fjor.
Hun mener forventningene til det å bli eldre er ganske tvetydige og motstridende.
– Vi skal være ungdommelige og freshe hele livet, også etter at vi er blitt eldre. Aldringsprosessen skal ikke vises på oss, skriver hun.
Årene mellom 45 og 65 er en overgang fra å være ung til å bli gammel, fra yrkesaktiv til pensjonist, fra å ha hjemmeboende barn til å få huset alene, fra fruktbar til ufruktbar.
– Det er rett og slett en overgangsalder. Som alle overganger kan den gjøre vondt fordi en går fra noe en kjenner til noe som er åpent, nytt og ukjent, noe som må defineres og få tid til å falle på plass, skriver professoren.
Annonse
Like vanskelig for menn
Slottemo tror håret vårt betyr ekstra mye når vi blir eldre, spesielt for kvinner.
– Jeg tror aldring også kan være vanskelig for menn, men for dem er ikke aldringsprosessen så sterkt knyttet til håret, skriver hun i en epost til forskning.no.
Slottemo mener det handler om tradisjoner og at kvinners hår har vært et sterkt symbol i mange samfunn.
– Kvinner har også mer hår, altså mer lengde og mer frisyre. Det gjør at endringer i fargen blir mer synlig, ifølge henne.
Kan blir lettere å være grå
Slottemo mener det er mulig at betydningen av grått hår vil endre seg.
– Estetiske normer og skjønnhetsidealer handler jo også om makt, skriver hun.
Hvis de kvinnene som nå er i maktposisjoner og som definerer hva som er kult, tøft, trendy, velger å la håret bli grått, kan de bli rollemodeller for andre, ifølge Slottemo.
– Da kan skjønnhetsidealene endre seg på sikt. Visstnok er det allerede i ferd med å forandre seg, uten at jeg skal si noe sikkert om det, påpeker hun.
– Men grått hår hevdes å begynne å bli kult i dag.
Viktig å bli verdsatt
Annonse
Ifølge en norsk studie fra 2017 har vi høyest selvfølelse i 50- og 60-årene. Kanskje passer det derfor bra at mange av alderdomstegnene kommer da?
Ifølge studien, er selvfølelsen vår sterkt knyttet til å bli verdsatt i samfunnet. I Norge er det viktig å være en som bidrar, som jobber, er selvstendig og kompetent.
– I 20- og 30-årene leter mange fortsatt etter rollen sin og kan være usikre på hva slags kompetanse de har, og hvilken jobb de vil få. Kanskje har de også en underordnet stilling på arbeidsplassen. Når man er i 50-årene, har mange steget i gradene og har ledende stillinger. De har en trygghet etter mange år i arbeidslivet og føler seg viktige, sier Thomas Hansen, psykolog og forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus i denne saken fra Universitetet i Oslo på forskning.no.
I den britiske studien var det mange av kvinnene som følte at de ikke ble tatt på alvor på grunn av håret sitt, at de ble ignorert av andre.
Det å bli verdsatt er noe av det som er aller viktigst for et menneskes selvfølelse. Hvis du ikke føler at noen har behov for deg, er det lett å miste den, ifølge Hansen.
Koronapandemien har gjort flere gråere
Mange kvinner har valgt å beholde sin naturlige gråfarge under Covid-19 nedstengningen, ifølge den britiske studien.
Det er både fordi frisører har holdt stengt, men også fordi de har tilbrakt mindre tid ute blant folk.
Forskerne tror dette har framskyndet noe som allerede var godt i gang – at flere og flere kvinner velger å la være å farge håret.
Referanse:
Vanessa Cecil m.fl: Gendered ageism and gray hair: must older women choose between feeling authentic and looking competent? Journal of Women & Aging. April 2021. Sammendrag på engelsk.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?