Den kinesiske filosofen Laozi (i midten) sammen med selveste Buddha (til venstre) og Konfucius (til høyre). (Illustrasjon: Heritage)

Eldgammel lederstrategi kan være nøkkelen til suksess

Ansatte blir mer lojale, effektive og kreative og kundene blir mer fornøyde. 

«Den beste lederen er den hvis eksistens knapt merkes av folket […] Den Vise er beskjeden og ordknapp. Når arbeidsoppgaven hans er oppnådd og alt er fullført, sier alle det var vi selv som oppnådde det!»

Det skrev den kinesiske poeten og filosofen Laozi rundt 500 år før Kristus. Han beskriver en leder som tjener sine undersåtter like mye som undersåttene tjener ham.

Men hvor effektiv er denne måten å lede på?

I moderne form

Laozis filosofi ble modernisert og døpt om til servant leadership av Robert Greenleaf på 1970-tallet. Tanken bak filosofien er at sjefen blant annet skal sette sine ansattes behov foran sine egne. Det vil motivere de ansatte til å gjøre sitt aller beste på jobb.

Men denne lederstilen er det flere som er skeptiske til. Som BI-rektor Tom Colbjørnsen skrev i en kronikk i Dagens Næringsliv: «Ledere skal bestemme og vise vei, ikke være tjenere og omsorgspersoner for sine medarbeidere.»

Nå mener derimot noen forskere å ha vist at denne formen for ledelse gir fornøyde ansatte, fornøyde kunder, bedre ivaretakelse av utstyr, og bedre renhold og sanitære forhold. I alle fall i restaurant-bransjen.

Amerikanske kjede-restauranter

Forskere fra University of Illinois i Chicago undersøkte en rekke restauranter fra samme kjede, spredt utover USA. Til sammen kartla de 71 spisesteder og 961 ansatte.

Resultatene viser at bedriftene med ledere som satte sine ansatte foran seg selv, hadde seks prosent høyere prestasjoner, åtte prosent bedre kundeservice og femti prosent mindre sannsynlighet for å forlate selskapet.

Sandy Wayne, én av forskerne bak studien, mener dette viser at den gamle lederstilen kan være lønnsom.

– Den beste måten å lede bedrifter på er ikke å si «gjør dette, ikke gjør dette». En tjenende leder ser og høres mer ut som «er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe deg?», sier hun i en pressemelding.

Dersom sjefen følger disse retningslinjene, vil de ansatte følge etter.

– Det er smittsomt. De ansatte ser lederne sine som forbilder og etterligner ofte de kvalitetene, som skaper et tjenende lederskap. Denne kulturen skaper en effektiv forretning, mener Wayne.

Om studien:

Forskerne delte inn lederfilosofien i syv spørsmål og ba ansatte om å gi en vurdering til hver enkelt av spørsmålene, på en karakterskala fra én, helt uenig, til syv, helt enig.

  • Sjefen merker om det er noe feil i arbeidssammenheng
  • Sjefen prioriterer mine karrieremuligheter
  • Jeg kan snakke med sjefen om personlige problemer
  • Sjefen synes det er viktig å støtte opp om lokalsamfunnet
  • Sjefen setter mine interesser foran sine egne
  • Sjefen gir meg friheten til å håndtere vanskelige situasjoner selv
  • Sjefen gjør ikke etiske overtramp for å oppnå suksess.

I tillegg målte de hvor fornøyde kundene var, hvor renslig restauranten var og hvor god stand møblementet og kjøkkenutstyret var i.

Referanse:

Liden, R.C. (et al) Servant Leadership and Serving Culture: Influence on Individual and Unit Performance. (2014) Academy of Management Journal. [Oppsummering]

Powered by Labrador CMS