Planter kommuniserer for å hjelpe hverandre med å vokse
Planter kan kommunisere ved hjelp av lydbølger, skriver forskere fra University of Western Australia i ny rapport. - Spennende funn, men jeg er skeptisk, sier norsk planteekspert.
ØyvindSkogmo Hansen, NRKjournalist i NRK
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I samarbeid med:
Denne saken er produsert av NRK
Det er forska mye på planter det siste århundret, men det kommer stadig nye funn og ny kunnskap som overrasker forskere.
Gode naboer
Tidligere har det vært gjort en del forsøk på hvordan planter påvirkes av sine omgivelser, og sine naboplanter. Forskere er enige i at fysisk og kjemisk kontakt mellom planter kan spille en rolle for planteveksten.
Nå har Australske Monica Gagliano, sammen med sin kollega Michael Renton, undersøkt om planter kan hjelpe hverandre i vekstprosessen, uten at slik kontakt forekommer.
Funnene er svært interessante, ifølge forskerne.
I studien, som er publisert i BMC Ecology, konkluderer forskerne med at planter kommuniserer ved hjelp av lydbølger for å hjelpe hverandre i vekstprosessen.
Chilli pepper og basilikum
I forsøket benyttet forskerne seg av chilli pepper og basilikum.
Da plantene stod ved siden av hverandre, spiret chilli-planten raskere, og den var sunnere enn da de ble dyrket hver for seg.
Dette var egentlig ikke særlig overraskende; da de stod ved siden av hverandre kunne de utveksle lys og kjemiske signaler, noe forskning flere ganger har bevist at hjelper på veksten.
Det som overraska forskerne, var at chilli-planten var sunn og spiret raskt, selv med plastikk mellom dem, noe som forhindret utveksling av lys og kjemisk kontakt.
Kontakt-premisset var altså fjerna. men likevel skal plantene ha hatt positiv innvirkning på hverandres vekst.
– Vi er veldig begeistret over funnene våre. Studien vår er nok en bekreftelse på at vi har mye mer å lære fra planteverden enn vi kunne forestilt oss, sier Monica Gagliano, som står bak plantestudien, til NRK.no.
Gagliano og kollega Renton mener lydbølger er nøkkelen til hvordan plantene klarer å hjelpe hverandre.
– Vi tror svaret kan innebære akustiske signaler, som ved hjelp av nanomekansike svingninger fra innsiden av cellen, tillater rask kommunkasjon mellom nærliggende planter, sier Gagliano til Science Daily.
Hvorfor plantene vokser bedre av lytte å til hverandre, er fortsatt et mysterium, men forskerne tror plantene bruker lyden fra sine naboplanter som en slags referanse og guide for sin egen vekst.
Norsk planteekspert: – Spennende resultat
Førsteamanuensis ved Institutt for biologi på NTNU, Richard Strimbeck, synes den Australske forskninga er interessant.
Annonse
– Jeg er naturligvis litt skeptisk, men eksperimentet ser ut til å være bra planlagt og godt analysert, sier Strimbeck til NRK.no.
Han vil likevel, foreløpig, ta funnene med en klype salt.
– Rapporten er veldig kort, og utelater mange detaljer som kunne vært relevant for en grundig evaluering, sier han.
En faktor Strimbeck ønsker å trekke frem, er hvor stor effekten av det gode «nabolaget» var.
– Forskjellen fra frøspiringa som kommer av «god nabo»-effekten, er ganske liten (mindre enn 5 prosent), så det er vanskelig å si hvor viktig denne effekten ville vært i en naturlig setting.
Strimbeck kjøper ikke ideen om lydbølger.
– Jeg har ikke en bedre forklaring, men mikroakustiske signaler virker ganske usannsynlig for meg.
Forsøket etterlater en god del spørsmål som ikke besvares. Derfor synes Strimbeck at vi ikke bør hoppe i taket riktig enda.
– Resultatet er utvilsomt spennende, men jeg ville vært forsiktig med å akseptere dette som en veletablert teori. Jeg har sett langt mindre eksotiske resultater som har blitt tilbaketrukket basert på videre arbeid, sier Strimbeck.