Vitenskapskvinnen Marie Curie er en av dem som har fått sitt portrett animert.
(Foto: Henri Manuel, Wikimedia Commons, og skjermdump fra video, MyHeritage)
Gamle portretter kommer til live på nifst vis ved hjelp av AI
Slektsgransknings-nettstedet My Heritage har lansert en ny tjeneste som lar folk animere familiebildene sine. Funksjonen er allerede testet på en rekke kjente historiske personer.
25. februar la MyHeritage ut en ny funksjon på nettsidene sine som kalles Deep Nostalgia.
Den lar folk laste opp et bilde av forfedrene sine, og en AI forvandler bildet til en animasjon der personen smiler, blunker og snur på hodet.
Personene i de gamle svart-hvitt bildene blir brått mer livaktige. Resultatet kan minne om de magiske avisbildene som beveger på seg i Harry Potter-filmene, påpeker LiveScience.
MyHeritage er en slektsgranskingsnettside der folk kan lage slektstrær, finne bilder og søke i dokumenter. Selskapet selger også DNA-tester. Det kreves innmelding for å bruke den nye funksjonen.
De to eksemplene under er stillbilder som har blitt vekket til live:
Ifølge en bloggpost fra selskapet ble over en million bilder animert i løpet av de første 48 timene. På Twitter har folk har lastet opp videoer av alt fra familiemedlemmer til gamle malerier og statuer.
Natural History Museum i London skriver at de kunne ikke dy seg, og testet funksjonen på neandertaler-modellen deres.
Bygger på video av ekte mennesker
Det er selskapet D-ID som står bak teknologien. De spesialiserer seg på videoanimasjon ved å bruke dyp læring, en metode innen maskinlæring.
Når bildet lastes opp på MyHeritage blir det først forbedret, så legges en bevegelses-sekvens til bildet. Bevegelsene bygger på videoer av virkelige mennesker, de fleste er ansatte i MyHeritage som stod modell, forklarer selskapet på sin FAQ-side om tjenesten.
Bevegelsen velges automatisk ut fra hva som passer med hvordan personen på bildet er plassert.
Teknologien må noen ganger fylle inn det som mangler, slik som for eksempel ører når personen snur på seg.
I en pressemelding skriver D-ID at teknologien har flere bruksområder og at den kan brukes av museum og utdanningsprogrammer for å animere kjente personer.
Flere har allerede grepet muligheten. Under ser vi en animasjon basert på et bilde av Marie Curie, den første kvinnelige nobelprisvinneren i naturvitenskap. Hun gjorde oppdagelser om radioaktivitet og døde i 1934.
Andre har brukt bilder av Charles Darwin og Galileo Galilei.
Statuer og andre malerier har også fått bevegelse. Her er Michelangelos David-statue.
Fascinerende og skummelt
MyHeritage skriver på sin FAQ-side, at funksjonen kan oppleves som både nifs og fascinerende.
- Noen mennesker elsker Deep Nostalgi-funksjonen og anser den som magisk, mens andre synes den er skummel og misliker den. Resultatene kan faktisk være kontroversielle, og det er vanskelig å holde seg likegyldig overfor denne teknologien.
De skriver videre at funksjonen er ment for å bringe sine kjære forfedre til liv igjen, og advarer mot å bruke den på bilder av levende mennesker, uten deres tillatelse.
- Våre animerte videoer inkluderer ikke tale for å forhindre misbruk av dette, for eksempel å lage deepfake-videoer av levende mennesker.
«Deepfakes» er videoer der en ved hjelp av kunstig intelligens kan legge bilder og videoer oppå hverandre. Slik kan det se ut som for eksempel en kjent politiker gjør noe uakseptabelt.