Etter endt masterutdanning ved UiT startet Asebe Regassa et søsterprogram og eget institutt for ufolksstudier ved Dilla University i Etiopia. Nå ønsker UiT et tettere samarbeid med sin tidligere student. (Foto: Stig Brøndbo)

UiT-student startet institutt for urfolksstudier i hjemlandet

Da Asebe Regassa avsluttet sin urfolksmaster ved UiT, hadde han som mål å starte et søsterprogram til utdanningen i Etiopia. I dag har Dilla University et eget institutt for urfolksstudier.

– Masteren i urfolksstudier ved UiT er veldig god, og jeg skjønte tidlig at det var en utdanning som vi trenger i hjemlandet mitt. Etiopia består av mange forskjellige folkegrupper, og det å bygge opp en forståelse for at utfordringene vi har rundt oss ikke er annerledes enn mange andre steder i verden, gjør at vi også kan prøve å finne løsninger på lokale utfordringer ut fra hva som virker andre steder, sier Regassa.

De fleste som jobber ved Institute of Indigenous Studies ved Dilla University har tatt utdanningen sin ved internasjonale universiteter i Europa, og målet for instituttet er å bli den beste akademiske institusjonen og best på forskning i Øst-Afrika innen 2023.

– Vi skal produsere kunnskap som utgjør en forskjell for folk, og dette kan vi best gjøre gjennom å bygge på andres lignende erfaringer og i samarbeid med institusjoner som UiT, sier Regassa. Instituttet har i dag 11 ansatte og 36 studenter.

Historien om Asebe Regassa er historien om gutten fra en stor søskenflokk, oppvokst i en landsby uten vei og skole, men som tidlig ble lagt merke til for sitt kvikke hode. I søskenflokken var det han som først ble valgt ut til å gå på skole, og fordi han måtte gå seks timer hver vei til skolen, flyttet han tidlig på internatskole. Også her oppdaget de hans evner, og han fikk anledning til å ta videregående skole – og ble til slutt plukket ut på et statlig program for å få universitetsutdanning ved Dilla University, tre dagers kjøring hjemmefra.

– Jeg har vært veldig heldig, sier 37-åringen, som i dag har en doktorgrad fra Tyskland og en postdoktor fra Sveits.

Powered by Labrador CMS