Norske ungdommer lurer på hvorfor de ikke blødde etter første samleie eller om gynekologen kan se at de ikke er jomfru lenger. Mytene om jomfruhinnen er med andre ord seiglivede.

Nei, kvinner har ikke en jomfruhinne som kan avsløre om hun har hatt samleie eller ikke

− Når jenter kommer i puberteten blir skjedekransen veldig elastisk. Da er det ikke sikkert første samleie lager rifter i skjedekransen i det hele tatt.

Det sier Risa Lonne-Hoffmann som er forsker i gynekologi ved NTNU og leder vulvaklinikken ved St. Olavs hospital.

− Det er to ting vi snakker om: Det ene er den anatomiske skjedekransen som kvinner har hatt i tusenvis av år. Og så er det den kulturelle betydningen. Det er to helt forskjellige ting, sier Lonne-Hoffmann.

For kulturelt har jomfruhinnen skapt mye problemer for mange kvinner.

Det er viktig å spre informasjon om hva skjedekransen egentlig er for noe, mener forsker og gynekolog Risa Lonne-Hoffmann.

I flere land i verden kan kvinner få kirurgiske inngrep for å rekonstruere jomfruhinnen. Den siste operasjonen av denne sorten ble utført i Norge i 2005, ifølge NHI.

Et lite søk på nettsiden ung.no, der unge kan få svar på ting de lurer på, viser at mytene om jomfruhinnen lever i beste velgående også her i Norge.

Jente, 18 år, lurer for eksempel på hvorfor hun hverken blødde eller fikk vondt da hun hadde sex med en gutt for første gang, selv om hun hadde lært av både foreldre og på skolen at det er slik det skal være.

Muslimsk jente, 15 år, lurer på om gynekologen kan se at hun ikke er jomfru, når hun må på sjekk som 16-åring sammen med moren sin.

Så la oss ta for oss mytene først.

Store forskjeller mellom kvinner

En av mytene er at det finnes en hinne som dekker hele skjedeåpningen. Som sprekker når du har samleie. Det kan Lonnee-Hoffmann avkrefte.

− Hvis det ikke er noen åpning i det hele tatt er det en sykelig tilstand som er veldig sjelden. Det er kanskje maksimum én per 1000 som har denne tilstanden, hvor da menstruasjonsblod ikke kan komme gjennom og det må gjøres et inngrep.

Hos nesten alle kvinner er denne slimhinnen formet som en krans. Med andre ord har den en åpning.

− Kransen finnes i alle mulige former. Den kan være rund, halvmåneformet eller en streng på tvers av åpningen. Alt dette er normalt, bortsett fra hvis det er helt tett, sier Risa Lonne-Hoffmann.

Jenter og kvinner kan ha mange forskjellige former på skjedekransen, uavhengig av om de har hatt penetrerende samleie eller ikke.

Prostituerte med «intakt jomfruhinne»

Og for mange vil den ikke se noe annerledes ut etter samleie.

− Når jenter kommer i puberteten blir skjedekransen veldig elastisk og da er det ikke sikkert første samleie lager rifter i skjedekransen i det hele tatt, sier Lonne-Hoffmann.

Selv hvis åpninger er svært liten, trenger altså ikke vevet å revne.

− Det finnes prostituerte som har det som kan se ut som en «intakt jomfruhinne», sier Lonne-Hoffmann.

Amerikanske og engelske forskere bak en vitenskapelig oppsummering av hvorfor mytene om jomfruhinnen ikke stemmer, skriver at leger også må blir mer bevisst hvilket språk de bruker.

Leger må slutte å bruke ord som «intakt», «revnet» og «jomfruelig» for å beskrive skjedekransen, skrev forskerne i tidsskriftet Reproductive Health i 2019.

Det er ikke alle som blør

Og så var det myten om at kvinner blør første gang de har samleie.

Undersøkelser viser at det er mange kvinner som ikke opplever dette.

Noen jenter og kvinner får derimot rifter i skjedekransen første gang de har samleie. Men det er ikke sikkert det kommer noe særlig blod fra disse riftene.

− De som blør ved første samleie blør ofte ikke fra skjedekransen, for den har veldig lite blodkar. Men det kan bli rifter andre steder i skjeden. Særlig hvis det er et veldig hardt samleie, kan det bli rifter i skjeden, sier Lonne-Hoffmann.

Og det går også an å få rifter i skjedekransen av å for eksempel trene, bruke tamponger eller ri på hest.

Uansett hvordan riftene oppstår, gror som regel sår i skjeden fort igjen.

Uvitenskapelig jomfrutesting

Derfor er det ikke mulig å finne ut om jenter eller kvinner er jomfruer ved å studere jomfruhinnen, ifølge Lonne-Hoffmann.

− Det har vist seg i kriminalsaker, som Fosen-saken, at leger kan ta feil, sier gynekologen.

WHO og FN gikk også ut med en erklæring i 2018 hvor de skriver at jomfrutesting er uvitenskapelig og at det ikke finnes noen kjent undersøkelse som kan bevise at en kvinne har hatt vaginalt samleie.

Med andre ord er mytene om jomfruhinnen seiglivede.

Men la oss forlate mytene og konsentrere oss om den faktiske skjedekransen.

Hvorfor er den der? Og kan den skape noen fysiske problemer for kvinner?

Rest fra fosterutviklingen

Det finnes overraskende lite forskning på utviklingen av dette slimhinnevevet, ifølge Lonne-Hoffmann.

Men en av teoriene er at den er en rest fra utviklingen av det hule røret som blir til vagina under forsterutviklingen.

Når jenter blir født, folder skjedekransen seg over seg selv og kan ofte stikke ut av skjedeåpningen. På starten er den kransen veldig tynn, men etter hvert som jenter kommer i puberteten, blir den både tjukkere og mer elastisk.

Og for de fleste kvinner, gjør den egentlig ikke noe ut av seg.

Kroniske smerter i skjedekransen

Men for en del av pasientene som oppsøker vulvapoliklinikken ved St. Olav, skaper det lille vevet noen fysiske problemer.

De som har smertelidelser i underlivet, som vulvodyni, har nemlig ofte store smerter nettopp skjedekransen, forteller gynekologen.

− Til vanlig er det få nerveendinger i skjeden generelt. Men hele området har flere nerveendinger hos vulvapasienter, forteller lederen av klinikken.

Gynekologen forteller også at noen kvinner som har vært gjennom en fødsel kan oppsøke gynekolog fordi de lurer på hva som henger ut mellom de indre kjønnsleppene.

Fliker av skjedekransen kan nemlig bli hengende ut av skjeden. De kan ha veldig forskjellig størrelse. Men for noen kan slike fliker henge flere centimeter ut av skjeden.

− Mange kvinner blir overrasket når de får vite at det er skjedekransen som henger ut. De trodde kanskje det var noen polypper eller vorter eller lignende, sier Lonnee Hoffmann.

Hun anbefaler de som opplever dette bare å la de være, med mindre de henger ut noen centimeter. Et kirurgisk inngrep kan nemlig etterlate arr, som kan skape større problemer.

− Min erfaring er at de fleste slår seg til ro med det, sier gynekologen.

Powered by Labrador CMS