En liten gruppe snakker jedek i Malaysia. (Foto: Niclas Burenhult)

Hittil ukjent språk oppdaget i Asia

Språkforskerne visste ikke at det fantes før to svensker tok turen.

I Malaysia snakker en liten gruppe mennesker et svært sjeldent språk.

Bare omtrent 280 personer i Rual nord i det asiatiske landet kan det.

Dermed er det allerede utrydningstruet idet noen svensker kan opplyse om at språket er helt unikt.

De to språkforskerne ved Lunds universitet synes det er spennende å ha oppdaget språket som de kaller jedek.

Se video: Slik snakker de jedek

(Video: Niclas Burenhult)

Hva er et språk?

Men det er ikke slik at de nylig snublet over folkegruppa som snakker det. Det måtte en lang prosess til før de kunne konkludere med at dette språket faktisk er spesielt.

For dette er ikke en ukjent gruppe mennesker som lever langt inne i jungelen. Antropologene har allerede vært i byen der de bor og kartlagt livet til disse jegerne og sankerne.

De merket seg ikke ved språket som ligner på flere andre asli-språk som snakkes i Malaysia.

Men de svenske språkforskerne mener jedek er annerledes nok til å være et eget språk.

Både ord, lyder og grammatikk er spesielt.

– En litt forenklet sammenligning er at det skiller seg fra andre omkringliggende språk omtrent som dansk skiller seg fra svensk eller norsk, skriver forsker Niclas Burenhult i en e-post til forskning.no.

Ingen ord for kjøp og salg

Den første mistanken om at dette var et eget språk, ble vekket allerede da Burenhult samlet ordlister fra flere ulike grupper i området i 2005–2006.

Siden har han og kollega Joanne Yager brukt mye tid sammen med folket som snakker jedek for å gjøre en grundig kartlegging. Yager er i ferd med å skrive en hel doktoravhandling om det vesle språket.

Språket speiler livsstilen til folkegruppa. De har ingen ord for yrker eller domstol, heller ikke låne, stjele, kjøpe eller selge. Ord for «fordeling» har de derimot. Her er det meste felles.

jedek finnes det mange ord for å beskrive lukter, og med bare ett eneste ord får de uttrykt «å spise mat med mye stivelse».

Flytende grenser

Men hva skal egentlig til for at det du snakker blir klassifisert som et språk?

– Det er i prinsippet umulig å avgjøre hvor grensen går mellom et språk, en dialekt eller en variant. Mye handler om å avgjøre om det er så ulikt andre at det har en separat historie å fortelle. Og det synes vi at det har, skriver Burenhult i e-posten til forskning.no.

Språkbrukerne selv sier ofte at de tilhører folkegruppene menriq, jahai eller batek, og dermed har nok forskerne tidligere trodd at de snakker språkene med samme navn. Men selv om jedek deler mange ord med disse språkene, skiller det seg altså også ut.

Det hjelper ikke språkforskerne at mange av brukerne snakker flere språk og at de gifter seg med folk med lignende språk.

– En av grunnene til at jedek har passert under radaren er nettopp at det ikke har noe konvensjonelt navn, og at grensedragningene blant brukerne om hvem som snakker hva er ganske flytende, skriver Burenhult.

– Er det noen som er uenige med dere – som mener at det ikke er annerledes nok til å kvalifisere som et eget språk?

– Ingen som vi har møtt ennå, men man kan godt tenke seg at dette kommer til å føre til debatt.

Referanse:

Joanne Yager og Niclas Burenhult: Jedek: A newly discovered Aslian variety of Malaysia. Linguistic Typology, vol. 21, nr. 3, online 7. Desember 2017. DOI: https://doi.org/10.1515/lingty-2017-0012. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS