Landene i Europa ser militærmakt som det viktigste svaret på det tilspissede trusselbildet de ser, sier fredsforsker. Avbildet: En ukrainsk soldat forbereder å avfyre en howitzer mot russiske stillinger nær fronten ved Bakhmut 10. mars 2023.

Europa har doblet importen av våpen etter Ukraina-krigen

Globalt minket våpenleveransene.

Våpenimporten til Europa økte med 93 prosent i fjor. Det går fram av en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Den store økningen skyldes i hovedsak Ukraina-krigen. Også flere andre land har økte militære utgifter, blant dem Norge og Polen, og krigen ser ikke ut til å ta slutt med det første.

– Selv om våpenleveransene har minket globalt, har de økt kraftig til Europa på grunn av spenningen mellom Russland og de fleste andre europeiske land, sier Sipri-forsker Peter Wezeman til nyhetsbyrået TT.

De europeiske Nato-landene har ifølge Sipri økt våpenimporten med 65 prosent. Utviklingen begynte allerede da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014.

Det viser at mulighetene for nedrustning og begrensninger på våpenarsenaler nå er enda mindre enn før, sier Wezeman.

– Det er et tegn på at landene faktisk ser militærmakt som det viktigste svaret på det tilspissede trusselbildet de ser i Europa. Sipri venter at utviklingen fortsetter i samme retning.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS