Mannlig brystkreft er sjelden. Det kan komme som et stort sjokk for menn å få konstatert at de er rammet av sykdommen. Overvekt øker risikoen.  (Illustrasjonsfoto: Science Photo Library)
Mannlig brystkreft er sjelden. Det kan komme som et stort sjokk for menn å få konstatert at de er rammet av sykdommen. Overvekt øker risikoen. (Illustrasjonsfoto: Science Photo Library)

Menn med mye østrogen har økt risiko for brystkreft

Menn med høye nivåer av det kvinnelige hormonet østrogen, kan også ha høyere risiko for å utvikle brystkreft.

En studie har for første gang påvist at det er en sammenheng mellom menns østrogennivå i blodet – og mannlig brystkreft.

Hos kvinner er det en velkjent sammenheng mellom østrogennivå og kreft i bryst, eggstokker eller livmor. Men det er første gang noe lignende er påvist også hos menn.

Dobbelt så høy risiko

Menn med de høyeste nivåene av østrogen i studien hadde over dobbelt så høy risiko for å utvikle brystkreft, som de med lavest nivå av hormonet.

– Denne oppdagelsen er et viktig steg på veien for å skjønne hvorfor noen menn utvikler brystkreft, sier forsker Elisabete Weiderpass hos Kreftregisteret.

Kreftregisterets forsker Elisabete Weiderpass har bidratt i denne internasjonale studien om mannlig brystkreft.  (Foto: Kreftregisteret)
Kreftregisterets forsker Elisabete Weiderpass har bidratt i denne internasjonale studien om mannlig brystkreft. (Foto: Kreftregisteret)

– Utfordringen nå blir å finne ut nøyaktig hva dette hormonet gjør for å trigge denne kreftformen hos menn.

Overvekt øker risikoen

Overvekt kan bidra til økte østrogennivået hos menn og dermed øke risikoen for brystkreft.

– Fettceller i kroppen kan øke mengden østrogen, både hos kvinner og menn, så dette er nok en god grunn til å forsøke å holde en normal vekt, sier Weiderpass.

Sjelden kreftform

Studien er et samarbeid mellom flere internasjonale forskningsinstitusjoner, blant annet Kreftregisteret i Norge.

Forskerne har sammenlignet østrogennivået hos 101 menn med brystkreft med 217 friske menn.

I Norge fikk 36 menn brystkreft i 2013. Til sammenligning fikk 3220 kvinner brystkreft.

Både symptomer og behandling for mannlig brystkreft er veldig likt som for brystkreft hos kvinner. Sykdommen opptrer i hovedsak hos eldre menn, og åtte av ti som får diagnosen er eldre enn 60 år.

Referanse:

Louise A. Brinton et al: «Prediagnostic Sex Steroid Hormones in Relation to Male Breast Cancer Risk», Journal of Clinical Oncology, mai 2015. Sammendrag

Powered by Labrador CMS