Dolly døde tidlig

Verdens mest berømte sau er død. Dolly var det første pattedyret som ble klonet fra en voksen celle. Sauen ble avlivet bare seks og et halvt år gammel, fordi den led av en alvorlig lungesykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dolly ble født den 5. juli 1996 i Edinburgh i Storbritannia, ved Roslin Institute, og hendelsen var en sensasjon.

Sauen var skapt av DNA tatt fra juret hos en hunnsau, og ført inn i en tom eggcelle.

Holdt hemmelig

Forskerne prøvde å klone 276 embryo, med bare ett vellykket resultat; Dolly. Kloningen var et samarbeid mellom instituttet og det lille privateide selskapet PPL Therapeutics Plc.

Klonens fødsel ble holdt hemmelig i månedsvis, mens skaperne undersøkte sauen nøye. Offentliggjøringen i februar 1997 sendte sjokkbølger gjennom verden.

Lungesyk og giktisk

Avgjørelsen om å avlive sauen ble tatt etter en veterinærundersøkelse som viste at den hadde en alvorlig lungesykdom.

- Sauer kan leve til de er 11-12 år gamle. Lungeinfeksjoner er vanlige blant eldre sauer, spesielt hvis de har gått inne, sier Harry Griffin ved instituttet.

Da sauen ble avlivet var den i tillegg halt på grunn av gikt.

Muligheter og farer

I løpet av sitt korte liv ble klonen Dolly superkjendis, og gjorde verden oppmerksom på mulighetene og farene ved kloneteknologien.

Forskere mener at klonede celler og organismer er viktige for å forstå menneskelige sykdommer.

Sauen ble trukket fram som en av de viktigste vitenskapelige gjennombruddene det siste tiåret, men utløste også en lang etisk diskusjon.

Flere kloner kom etter

Med en tilnærming kalt kjerneoverføring med elektrofusjon fulgte klonede kuer, kyllinger, griser og katter snart etter.

Fremgangen innen denne teknologien har forårsaket store kontroverser, den siste tiden rundt påstandene om det første klonede menneskebarnet.

"Dolly sammen med sitt første lam, Bonnie, som ble født i april 1998. Sauen fødte tre lam til i 1999. (Foto: Roslin Institute)"

Kortere telomerer

Enkelte klonede dyr, inkludert Dolly, har kortere telomerer enn andre dyr på samme alder.

Telomerer er de delene av DNA som beskytter endene av kromosomene, slik at ingen viktige deler blir borte under hver celledeling.

Telomerene blir kortere og kortere for hver gang cellen deler seg, og når de er helt borte stopper celledelingen.

Blir fortere gamle?

Forskerne mener at telomerene fungerer som molekylære klokker, og styrer aldringsprosessen hos cellene.

En del av diskusjonen kretser dermed rundt muligheten for at klonede dyr eldes raskere enn andre dyr.

Motstridende studier

Det har dukket opp motstridende studier når det gjelder levetiden hos klonede dyr. I november 2001 meldte det amerikanske selskapet Advanced Cell Technology om at en detaljert undersøkelse av 24 kalvekloner viste at alle var normale.

En studie av klonede mus fra februar i fjor, gjennomført av National Institute of Infectious Diseases i Tokyo i Japan, viste derimot at klonene hadde kortere levetid enn vanlige mus.

Tidligere denne måneden døde Australias første klonede sau helt uventet. Den var bare to år og ti måneder gammel. Dødsårsaken er ukjent, fordi den døde kroppen raskt ble kremert, ettersom den holdt på å råtne.

Teknikken ikke god nok

Da Dolly ble syk med leddgikt i fjor, en sykdom som vanligvis dukker opp hos eldre dyr, diskuterte man på nytt risikoen for tidlig aldring hos kloner.

Professor Ian Wilmut, forskeren som ledet gruppen som skapte Dolly, sa den gangen at gikten viste at kloneteknikkene ikke var god nok, og trengte mer arbeid.

Dollys døde kropp skal først undersøkes, for å finne ut om den tidlige døden henger sammen med at sauen var en klone. Deretter blir Dolly stoppet ut og stilt ut ved National Museum of Scotland i Edinburgh.

Lenker:

Roslin Institute: Cloning
Selskapet: PPL Therapeutics Plc
Bioteknologinemnda: Reproduktiv kloning

Powered by Labrador CMS