Jubel på COP21 i Paris i 2015 da avtalen falt på plass. Nå skal det bli handling bak ordene, på COP22 i Marrakech. (Foto: Arnaud Bouissou/Flickr)

Derfor har du ikke hørt om COP22

FNs store klimatoppmøte, COP22, pågår i Marokko. Forgjengeren, COP21 i Paris, fikk hele verdens oppmerksomhet, mens konferansen i Marrakech går under radaren. Men den er også viktig.

COP21 og COP22

Paris-avtalen, COP21, ble inngått i desember 2015 og trådte i kraft 4. november 2016.

Landene som er med, skal begrense CO2-utslippene sine, slik at temperaturen i verden ikke stiger mer enn 2 grader, og helst 1,5 grad, sammenlignet med førindustrielt nivå.

IPCC vil i 2018 lage en spesiell rapport om konsekvensene av globale oppvarming på over 1,5 grader.

Du kan lese den fulle avtalen her.

Årets klimatoppmøte, COP22, finner sted fra 7.–18. november 2017 i Marrakech i Marokko.

Desember 2015: Hele verdens øyne hviler på Paris. Kommer klimaavtalen i land eller drukner den?

Etter 14 dagers intense forhandlinger klarer ledere fra hele kloden å inngå en rammeavtale. Klimaforskere mener den er lite ambisiøs, men toppmøtet får massiv mediedekning verden over.  

Bare det at verdens land er enige om å begrense temperaturstigningene til under to grader før år 2100 er store nyheter.

November 2016: COP22 er i gang i Marrakech, Marokko, og med mindre du er helt spesielt opptatt av klimaspørsmål, har du neppe oppdaget det.

– I fjor var alle spent på om avtalen i Paris ville falle på plass. Det gjorde den, og det var en milepæl, sier Marit-Solveig Seidenkrantz, som er klimaforsker ved Aarhus Universitet i Danmark.

Oppmerksomheten om COP21 var fortjent. Men COP22 er også viktig, forteller Seidenkrantz.

Grovbrød snarere enn sjampanje

COP22 er en videreføring av arbeidsprosessen fra COP21.

– I Paris kunne man skåle i sjampanje, mens det er grovbrød som gjelder i Marokko, sier Jens Hesselbjerg Christensen, forskningsleder ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Arkitekttegningene ble lagt frem i Paris, mens byggemøtene er i gang i Marrakech.

– Det er nå vi skal sette handling bak ordene. COP21 førte til en overordnet avtale, men detaljene manglet. Nå må vi finne ut hvordan vi kan nå målene, og det vil nok kreve mange flere møter, sier Marit-Solveig Seidenkrantz.

Jens Hesselbjerg Christensen er enig:

– COP22 var viktig. Mellom de store møtene er det noen mellomstasjoner som brukes til å utvikle de neste skrittene på veien til de store ambisjonene. Vi hadde neppe sett de store resultatene uten denne typen forberedelser, sier Christensen.

I skyggen av Paris

Suksessen i Paris skygger altså for COP22 i Marrakech, forteller Christensen.

– Avtalen i Paris garanterer ikke at vi når målene. Problemet er at den ikke er bindende, tross ambisiøse erklæringer, sier Christensen, som verken vil kalle seg optimist eller pessimist når det gjelder prosessen.

– Jeg er nok litt begge deler. Det er et ønske om å få til noe, blant annet utspill fra de store landene. Men ingen har forpliktet seg til noe så langt, sier han.

COP22 er også viktig

Derfor er COP22 viktig, selv om toppmøtet ikke havner på noen forsider.

– Det er litt urettferdig at COP22 får så lite oppmerksomhet, men det skjer jo mye annet viktig, som det amerikanske presidentvalget, sier Marit-Solveig Seidenkrantz.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS