Aldri tidligere er det blitt registrert en så varm oktobermåned i Europa, ifølge EUs klimaovervåkingsprogram Copernicus. Her fra en tørkerammet skog i Tyskland.
Aldri tidligere er det blitt registrert en så varm oktobermåned i Europa, ifølge EUs klimaovervåkingsprogram Copernicus. Her fra en tørkerammet skog i Tyskland.

Varmeste oktober noensinne målt i Europa, ifølge EU

Aldri tidligere er det blitt registrert en så varm oktobermåned i Europa, ifølge EUs klimaovervåkingsprogram Copernicus.

Meldingen om den nye varmerekorden kommer samtidig som verdens ledere er samlet til klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt.

Gjennomsnittstemperaturen i måneden var 2 grader høyere enn referanseperioden mellom 1991 og 2020.

– De alvorlige konsekvensene av klimaendringene er meget tydelige i dag, og vi trenger ambisiøs klimahandling på COP27, sier Samantha Burgess, nestleder for C3S, som er forkortelsen for EUs klimaovervåkingsprogram.

Det er allerede meldt om varmerekorder i flere EU-land.

I Frankrike var gjennomsnittstemperaturen i oktober den høyeste som noen gang er målt. Den forrige rekorden fra 2001 ble slått med solid margin.

Samme type oktober-rekord ble satt i Spania, der store deler av året vært historisk varmt. Også i juli og mai var gjennomsnittstemperaturene her rekordhøye.

– Det er ingen tvil om at dette er ekstremt, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB i forkant av klimatoppmøtet.

– Mitt inntrykk er at det har vært mer eller mindre kontinuerlig varmt hele sommeren og langt utover høsten, la han til.

Også i Norge ble det registrert en ny varmerekord i oktober. På Lista fyr ble det registrert en like høy gjennomsnittstemperatur som den varmeste oktobermåneden som er målt siden 1867.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS