Løypemaskiner parkert på toppen av Zugspitze i nærheten av Garmisch-Partenkirchen. Tyske forskere har fratatt Sødre Schneeferner, som ligger sør for fjelltoppen, statusen som isbre etter at svært høye temperaturer førte til at den smeltet raskere enn ventet i sommer.

Tyskland har mistet en av sine fem isbreer

Tyskland mistet en av sine gjenværende isbreer i sommer. Høye temperaturer har smeltet bort så mye is at Søndre Schneeferner ikke lenger har brestatus.

– Scneeferners istykkelse minket betraktelig i store deler og i de fleste områdene er den ikke engang to meter lenger, skriver Det bayerske vitenskapsakademiet (BAdW) i en rapport mandag.

På det tykkeste er isen nå mindre enn seks meter, en stor endring fra rundt ti meter i 2018. Samtidig har arealet til isbreen blitt halvert til rundt en hektar.

– Dette gjør igjen at vi har konkludert med at den gjenværende isen vil smelte helt bort i de neste ett til to årene, skriver akademiet.

Tapet av Søndre Schneeferner betyr at Tyskland kun har fire gjenværende isbreer, alle i de bayerske Alpene: Nordre Schneeferner og Höllentalferner, som ligger på landets høyeste fjell Zugspitze, og Blaueis og Watzmann, som ligger i Berchtesgaden-Alpene.

Isbreer smelter raskt både i Alpene og andre steder, noe eksperter knytter til klimaendringer. Bayerns klimadepartement skrev i en rapport i fjor at de ventet at Tyskland ville miste alle isbreene innen tiåret er omme. Tidligere hadde forskere anslått at de ville overleve til rundt 2050.

En global studie fra i fjor fant at nesten alle verdens isbreer smelter bort i stadig raskere fart, som igjen vil føre til mer enn en femdel av den globale stigningen i havnivå dette århundret.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS