Tørre jorder i landbruksområdet i Stange på Hedemarken 15. juni i år.

Juni ble den fjerde varmeste juni-måned i Norge siden 1900

Juni ble den fjerde varmeste junimåned registrert i Norge i en måleserie som går tilbake til 1900.

– Både Oslo og gamle Akershus fylke fikk den varmeste junimåneden i måleserien som startet i 1900. Oslo slo også rekorden for antall soltimer registrert i juni, sier klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt i en pressemelding.

21 værstasjoner målte rekorder for høyeste månedstemperatur i forrige måned. Samtidig satte 13 værstasjoner kulderekord.

– Det var en kjølig start på juni, men etter hvert ga høytrykk varmt og tørt vær i store deler av landet, sier Mamen.

45 prosent mindre nedbør enn vanlig

– For hele landet samlet falt det 45 prosent mindre nedbør enn normalt, og måneden ble den åttende tørreste juni-måneden i serien som startet i 1900, sier Mamen.

På Østlandet, i Trøndelag og lengst nord var det «svært tørt». På store deler av Vestlandet var det «tørt» og «svært tørt».

Allerede tidlig i mai sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel for skogbrann for flere områder i vest, sør og øst, etter mange branner i Sør-Norge. Meteorologisk institutt gjorde det klart at en skogbrann lett kan bli omfattende når det er så tørt, med høye temperaturer og mangel på regn.

Nordland var i juni det våteste fylket, med ti prosent under normalen.

Det er for tiden pågående gult farevarsel for skogbrann i deler av Troms og Nordland, ifølge yr.no.

Varm juni i Oslo og gamle Akershus

I Sør-Norge var måneden «svært svarm», til dels «ekstrem varm» østafjells og i indre strøk av Vestlandet. I Nord-Norge var juni for det meste «svært varm», men i Lofoten, Vesterålen og enkelte kystområder ellers, var juni «normal – mild».

Det ble satt 15 rekorder for maksimumstemperatur i juni.

Antarktis har markant mindre is enn vanlig. Sjøutbredelsen for juni er den laveste utbredelsen som noen gang har blitt observert i juni.

Artikkelen er oppdatert 4/7-23 kl. 11.21: NTB har sendt ut en presisering om at artikkelen handler tall om innenfor måleserien som startet i år 1900. Denne artikkelen er oppdatert med disse endringene.

------

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS