Avskogingen i Amazonas var svært omfattende på 1990-tallet. Dette bildet fra den brasilianske regnskogen ble tatt i 1996. (Foto: Lars M. Hjorthol / NTB scanpix)
Avskogingen i Amazonas var svært omfattende på 1990-tallet. Dette bildet fra den brasilianske regnskogen ble tatt i 1996. (Foto: Lars M. Hjorthol / NTB scanpix)

Hogsten i Amazonas skyter fart

Avskogingen i Brasils regnskog i juli økte med nesten 280 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge det brasilianske romforskningsinstituttet INPE.

Om lag 2250 kvadratkilometer regnskog ble hogd ned i forrige måned, opplyser INPE. Samlet sett er dette et område på størrelse med Vestfold.

I løpet av de siste tolv månedene har avskogingen økt med 40 prosent sammenlignet med den foregående tolvmåneders-perioden.

Hogsten i regnskogen har skutt fart etter at Brasils sterkt høyreorienterte president Jair Bolsonaro overtok makten ved årsskiftet. Han ønsker å åpne for mer landbruk og annen næringsvirksomhet i områder som i dag er dekket av regnskog.

Bolsonaro har anklaget det nasjonale romforskningsinstituttet INPE for å manipulere målingene som viser kraftig økning i avskogingen i Amazonas. Anklagene utløste en kraftig reaksjon fra INPEs sjef Ricardo Galvao, som mistet jobben i forrige uke.

Norge har det siste tiåret bidratt med store pengesummer til arbeidet for å bevare regnskogen i Brasil. Størrelsen på pengebidragene har i stor grad vært basert på INPEs tall, som er basert på data fra satellitter.

– Jeg er svært bekymret for den alarmerende økningen i avskoging i Amazonas, og de politiske signalene som sendes, sier statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet til Nettavisen.

De norske midlene er blitt overført til det såkalte Amazonasfondet. Bolsonaros regjering har varslet at fondet kan bli avviklet.

Powered by Labrador CMS