Solen stiger over Mexico-by i tørkeperioden i februar i fjor. 2020 blir historisk som ett av verdens varmeste år.

2020 tangerer 2016 som verdens varmeste år

Sammen med 2016 troner 2020 øverst på pallen over varmeste år registrert noensinne. EUs klimaprogram advarer om at oppvarmingen kan få katastrofale følger.

Samtlige seks av de siste seks årene havner øverst på listen over varmeste år, ifølge klimaovervåkingstjenesten C3S, en del av EUs natur- og miljøobservasjonsprogram Copernicus.

Det samme gjør 20 av de siste 21 årene.

EUs klimaprogram konkluderer med at temperaturrekordene er indikasjon på en varig og stadig tydeligere trend.

– 2020 skiller seg ut som eksepsjonelt varmt, sa C3S-leder Carlo Buontempo til AFP.

– Dette er en ytterligere påminnelse om at det haster å drastisk redusere utslippene for å stoppe negative klimaeffekter i framtiden, la han til.

Uten drahjelp

Fjorårets rekordtemperaturer er ekstra bemerkelsesverdige fordi de ikke ble påvirket av værfenomenet El Niño, som presset opp temperaturene i 2016, ifølge NSA og Storbritannias meteorologiske institutt.

Likevel lå 2020 temperaturene i snitt hele 1,25 grader over førindustrielle målinger.

– Det er åpenbart at uten påvirkning fra El Niño og La Niña på årlige temperaturer, ville 2020 vært det varmeste året noensinne, sa leder for klima og energi ved forskningssenteret Breakthrough Institute i USA, Zeke Hausfather til AFP.

La Niña er et værfenomen som har en kjølende effekt på de globale temperaturene.

Mer ekstremvær

Oppvarmingen fortsetter selv om verdens ledere i 2015 sluttet seg til Parisavtalen, der de forpliktet seg til å sikre at globale temperaturøkninger ikke overskrider 2 grader.

En rapport fra FNs klimapanel IPCC konkluderte siden med at 1,5 grader var en sikrere grense.

Allerede ved 1 grad har verden vært vitne til en økning av tørke, hetebølger, oversvømmelser og stormer.

I 2020 ble det satt rekord i antallet orkaner i atlanterhavsregionen. Så mange ble registrert at Verdens meteorologiske institutt (WMO) gikk tom for bokstaver å navngi dem etter.

Overskred grensa

Noen regioner registrerte i fjor temperaturer godt over det globale gjennomsnittet.

I Europa ble det registrert 2,2 grader over det førindustrielle gjennomsnittet og nesten 0,5 grader over temperaturene i 2019, da det sist ble satt rekord.

I Sibir og Arktis ble det målt nesten 7 grader over snittet fra midten av 1800-tallet.

Sibir har i år blitt rammet av flere skogbranner som har ført til et ytterligere utslipp av en kvart milliard tonn CO2, tilsvarende de årlige utslippene til Spania.

Utslippene fortsetter

CO2-nivået i lufta har heller aldri vært høyere, tross nedgangen knyttet til koronatiltak, opplyser C3S. Det er nå 50 prosent mer CO2 i lufta sammenlignet med på tidlig 1700-tallet, før veksten i utslipp tiltok for alvor.

– Verden har nå sett en jevn økning på rundt 0,2 grader per tiår siden 1970-tallet på grunn av klimagassutslipp, sa Hausfather fra Breakthrough Institute.

– Fortsetter vi på denne måten vil vi gå forbi målet om 1,5 grader ved midten av 2030-tallet, la han til.

Powered by Labrador CMS