De fleste isbreene i Norge vil forsvinne innen 2100, mener forskere. Her fra Briksdalsbreen i Stryn. Bildet er fra 2017.

De fleste isbreene i Norge kan forsvinne før år 2100

Halvparten av verdens isbreer vil smelte bort i løpet av dette århundret, selv om oppvarmingen holder seg innenfor 1,5-gradersmålet, ifølge nye beregninger.

Fram mot år 2100 går det verst ut over områder med relativt få breer, som Skandinavia og de europeiske alpene, skriver Titan.uio.no.

– Vi anslår at Skandinavia vil miste minst 60–80 prosent av isen, selv uten ytterligere oppvarming, sier professor Regine Hock ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

– For mer realistiske scenarioer, som 2,7 grader global oppvarming innen 2100, mister Skandinavia rundt 90 prosent av isen og isbreene, fortsetter Hock.

– De største vil krympe voldsomt

De største isbreene vil klare seg.

– Men også de vil krympe voldsomt, sier Hock.

Sammen med internasjonale forskere har Hock presentert nye beregninger for smeltingen av isbreer.

– Og for første gang gir vi også tall på hvor mange isbreer som vil forsvinne, ikke bare den totale ismassen.

For første gang er også prosesser på breer som er dekket av stein eller sand, inkludert. Siden de har en form for isolasjon over seg, vil disse smelte i en annen takt enn isbreer som ligger åpent i dagen, skriver Titan.uio.no.

Over 200.000 isbreer er med i beregningene, men ikke iskappene på Grønland og i Antarktis.

– Hver eneste grad teller for Svalbard

I kaldere områder med mer is å tære på, vil smeltingen gå langsommere. Men også disse områdene er sårbare for temperaturøkning. Svalbard er et godt eksempel på det.

– Ved 1,5 graders temperaturøkning vil Svalbard beholde rundt 80 prosent av isen, men for hver grad med oppvarming er det en massiv økning i hvor mye is som forsvinner. Ved 4 eller 5 grader, er det ingenting igjen, sier Hock.

– Hver eneste grad teller for Svalbard, og enhver reduksjon i utslipp vil bidra til å bevare isbreer på Svalbard, sier hun.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS