Annonse

Varmere Grønland kan gi kaldere Norge

Bali (NTB): Den raske nedsmeltingen på Grønland kan gjøre Norge kaldere, viser norske forskningsfunn. FNs klimapanel vurderer å lage en egen rapport om issmeltingen i Arktis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den rekordraske issmeltingen på Grønland i år har overrasket klimaforskerne. FNs klimapanel (IPCC) må nå vurdere å lage en egen rapport om issmeltingen i Arktis, sier den nederlandske forskeren Bert Metz, en av klimapanelets hovedforfattere.

- Det er mange uavklarte spørsmål om nedsmeltingen av Grønland og andre store isbreområder. Dersom vi får klarsignal fra regjeringene, bør vi konsentrere kreftene og lage en spesialrapport om dette temaet, sier Metz til Reuters.

Metz er en av de 25 IPCC-forskerne som kommer til Oslo mandag for å motta Nobels fredspris.

Svekker Golfstrømmen

Faren for at økt tilførsel av ferskvann fra smeltende isbreer skal svekke Golfstrømmen har vært kjent lenge. Golfstrømmen, som bringer varmt havvann mot Nord-Atlanteren, drives av omrøringen mellom bunnvann og salt overflatevann. Mer ferskvann svekker denne motoren.

I sin siste rapport sier FNs klimapanel at Golfstrømmen kan bli svekket med opptil 25 prosent dette hundreåret. Nedkjølingen som følge av det vil mer enn oppveies av generell global oppvarming, heter det i rapporten.

IPCC mener det er svært usannsynlig at den livsviktige havstrømmen skal stoppe brått i løpet av dette hundreåret.

Har skjedd før

Men nye norske forskningsfunn viser at slik bråstopp har skjedd før.

Den norske maringeologen Helga F. Kleiven har, sammen med nederlandske og franske kolleger, funnet historisk belegg for at Golfstrømmen tidligere er blitt raskt svekket av store tilførsler av ferskvann, skriver Aftenposten.

Det skjedde for 8.400 år siden, på tampen av forrige istid, da en gigantisk innsjø av smeltevann brast og enorme mengder ferskvann strømmet ut i Nord-Atlanteren. Ferskvannet forstyrret saltbalansen og dermed omrøringen mellom overflatevann og bunnvann, som driver Golfstrømmen.

Funnene er basert på sedimentprøver.

Rask nedkjøling

Hendelsen førte til en meget rask nedkjøling av både hav- og lufttemperatur på den nordlige halvkule.

- Det mest unike i funnet er hvor raskt ferskvann førte til omfattende klimaendringer, sier Kleiven til Aftenposten.

En av effektene av en kraftig svekkelse av Golfstrømmen kan bli en lokal og midlertidig nedkjøling av Norge og Vest-Europa, sier Kleiven.

Bert Metz ser heller ikke bort fra at raskere smelting kan føre til en regional nedkjøling i Nord-Europa.

- For noen år siden trodde vi at en nedsmelting av Grønland ville ta tusenvis av år. Men nå ser vi nye mekanismer, med smeltevann som går ned i bresprekker og virker som smurning under isen. Det øker risikoen for at store ismengder glir ut i havet, sier Metz til Reuters.

(NTB)

Powered by Labrador CMS