En notis fra Meteorologisk institutt - les mer.
Forskere fra Meteorologisk institutt har laget en video som de håper skal gi elever og andre en bedre forståelse av drivhuseffekten. (Illustrasjonsbilde: skjermdump/ Metrologisk institutt).
Forklarer drivhuseffekten med animasjonsvideo
– Den vanlige populære forklaringen av drivhuseffekten forklarer ikke klimaendringene godt nok, sier seniorforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.
Sammen med to andre forskere fra Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen og Øyvind Nordli, står Benestad bak en ny animasjon om drivhuseffekten. De håper at animasjonen kan være nyttig for blant andre elever i videregående skoler.
Animasjonen kan du se lenger ned i artikkelen.
I 2018 vant Benestad, Hygen og Nordli en konkurranse om årets beste artikkel i tidsskriftet Naturen. Artikkelen deres het "Er det noen tvil om menneskeskapte klimaendringer?"
De tre forskerne brukte prispengene på å lage en animasjon som på en populærvitenskapelig måte forklarer hvorfor den økte drivhuseffekten fører til en økt temperatur på jordoverflaten.
Benestad forteller at idéen til å lage en slik animasjon kom fordi han ble kontaktet av animasjonsselskapet Sci An.
– Sci An lurte på om jeg var interessert i å animere en vitenskapelig rapport jeg skrev i 2016, en rapport som nettopp handlet om hvordan man kan forklare drivhuseffekten på en bedre måte.
Benestad hadde lenge tenkt på at det kunne være mulig å forklare drivhuseffekten på en bedre måte. Både varmestråling og vertikale bevegelser i luften har betydning for drivhuseffekten. De vertikale bevegelsene i luften kalles med et teknisk ord for konveksjon. Benestad syntes at det virker som de fleste beskrivelser av drivhuseffekten, for eksempel i lærebøker, har mer og mer fokus på varmestrålingen, og glemmer konveksjonen.
– En analogi er en lege som studerer menneskets anatomi og bare ser på det høyre beinet, sier Benestad.
– Hvis man bare ser på det høyre beinet, blir det vanskelig å forstå hvordan et menneske kan gå. På samme måte forsvinner deler av forståelsen av drivhuseffekten hvis man ikke tar med konveksjonen.
Forskerne ønsker å lage bedre pedagogiske forklaringer av drivhuseffekten, forklaringer som kan skape bedre forståelse av hvordan ting henger sammen i atmosfæren.
Animasjonen er laget med lyd på engelsk og norsk. På norsk er den i tillegg laget med flere ulike dialekter. Forskerne håper at dette vil føre til at forklaringen føles nærmere for flere. Alle versjonene av animasjonen er tilgjengelig ved forespørsel, og vil etter hvert legges ut på Meteorologisk institutts Twitter-konto @Meteorologisk.