For første gang er det dokumentert multebær på Svalbard. Årsaken er den rekordvarme sommeren på øygruppa.

Sensasjonelt multefunn på Svalbard

For første gang er det dokumentert multebær på Svalbard. Det har vært en rekordvarm sommer på øygruppa.

– Jeg ble overrasket, jeg har aldri sett multebær her før. Så da en klynge med bær kom til syne foran meg, måtte jeg nesten gni meg i øynene, forteller Stein Tore Pedersen til Norsk Polarinstitutt.

Juli varmeste måned noensinne

Multefunnet skjedde i september. Pedersen var på reinsdyrjakt i Isfjorden, vel en halvtimes båttur fra Longyearbyen. Han anslår at han så mellom 20–30 bær. De var oransje og modne, og av høvelig størrelse.

– Jeg tror multebærene er et direkte resultat av den uvanlig varme sommeren vi har hatt i år, sier Pedersen.

Sommeren på Svalbard var både tørr og usedvanlig varm. Juli ble den varmeste måneden som noen gang er registrert på Svalbard. For første gang ble det målt over polarklima flere steder, med middeltemperatur på ti varmegrader eller mer.

– Ganske sensasjonelt

For at multeplantene skal lykkes med å få frukt, bør det være over ti varmegrader og lite regn.

– Jeg har aldri sett så mye som et multekart på Svalbard, så modne bær er ganske sensasjonelt, sier vegetasjonsforsker Virve Ravolainen fra Norsk Polarinstitutt.

Multeplanten i seg selv er ikke oppsiktsvekkende på Svalbard. Helt tilbake til tidlig 1900-tallet, har planten vært dokumentert på øygruppa. Men aldri tidligere er det lagt fram bevis for at det er frukt på planten.

September var den kaldeste på flere år

Selv om sommeren på Svalbard var uvanlig varm, har gjennomsnittstemperaturen i september vært 1,6 grader under normalen på Svalbard lufthavn.

Ikke siden 2005 har det blitt målt en kaldere september på Svalbard, skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Det ble også satt ny nedbørsrekord, med en samlet nedbørsmengde på 58,7 millimeter.

– Selv om dette er den kaldeste september på 18 år, så er det historisk sett ikke veldig kaldt. Sammenligninger vi med den gamle normalperioden 1961–1990, ville årets september vært nær normalen og tilsvarende tilstrømming av kald luft fra nord vært et par grader kaldere, sier klimaforsker Jostein Mamen.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS