Annonse
Veganske burgere – til forveksling lik sine animalske sidestykker.

Kroppen greier ikke å ta opp viktige næringsstoffer fra mange vegetariske kjøtterstatninger, ifølge svensk forskning

Dette bør industrien tenke på når de utvikler produkter, mener forskerne.

Publisert

En overgang til mer plantebasert kost er en viktig del av det grønne skiftet, og stadig flere bytter ut kjøttmiddagen eller skinkepålegget med vegetariske kjøtterstatninger. Tilbudet av slike produkter i butikkene har også blitt mye større i de siste årene.

Men hvordan virker et slikt bytte på helsa?

Det vet vi svært lite om, ifølge Inger-Cecilia Mayer Labba fra Chalmers tekniska högskola. Hun og kollegaene har nå forsøkt å finne ut mer.

Skiller ut proteinene

Forskerne undersøkte 44 ulike kjøtterstatninger som de fant i svenske dagligvarebutikker.

De fleste slike produkter er lagd av proteiner fra planter som soya og erter. Noen er lagd av proteiner fra sopp.

Ny teknologi gjør det mulig å skille ut proteinene fra mesteparten av de andre stoffene i en matråvare. Så brukes gjerne høye temperaturer og stort trykk for å endre strukturen på proteinene, slik at de får en mer kjøttaktig konsistens.

Det endelige produktet har ofte høyt innhold av mineraler som jern og zink, som gjerne oppgis i oversikten av næringsinnhold på pakka.

Men problemet er at disse stoffene ofte ikke er tilgjengelig for kroppen, ifølge den nye studien.

Antinæringsstoffer

Planter som bønner, erter og korn inneholder en type stoffer som kalles fytater. Dette er såkalte antinæringsstoffer, som hindrer kroppen i å ta opp næringsstoffer.

I prosessen som skiller ut proteinene fra de andre stoffene i planten, konsentreres også fytater i proteinproduktet. Når vi fordøyer produktet, binder fytatene seg til zink og den typen jern som finnes i plantekost.

Dette fører til at kroppen ikke klarer å ta opp disse mineralene.

Labba og kollegaene har beregnet at de som spiser disse produktene, vil ta opp ekstremt lite zink og jern fra maten.

Unntaket var tempeh, en tradisjonell indonesisk matvare lagd av fermenterte soyabønner. Her hadde mikroorganismene som ble brukt i fermenteringen brutt ned fytatene.

Kvinner, vegetarkost og jern

Forskerne bak studien mener nå at det blir misvisende å oppgi mengden mineraler i produktene, når kombinasjonen av andre stoffer gjør at de likevel ikke kan tas opp av kroppen.

Dersom det heller blir krav om å oppgi hvor mye av mineralene som er tilgjengelig for kroppen, ville dette kanskje inspirere industrien til å utvikle bedre produkter, sier Labba ifølge en pressemelding fra Chalmers tekniska högskola.

Forskerne mener kvaliteten på de nye produktene er viktig når stadig flere velger vegetarisk mat. Det er typisk at flere kvinner enn menn kutter kjøttet, samtidig som det nettopp er kvinnene som oftest har jernmangel.

På den annen side har studier vist at jernmangelanemi ikke er spesielt mye mer utbredt blant veganere enn blant resten av befolkningen, ifølge en artikkel publisert i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Plantekost kan være både sunt og usunt

En ekspertuttalelse fra Nasjonalt råd for ernæring i 2021 bekrefter at vi vet lite om helseeffekten av plantebaserte burgere og pølser. De understreker også at det er store forskjeller i både innholdet og næringskvaliteten mellom ulike kjøtterstatninger.

Noen kan være lagd av hele grønnsaker og belgvekster, mens andre er svært prosesserte produkter, slik de svenske forskerne beskriver. Denne forskjellen kan kanskje ha mye å si.

Mye tyder på at et kosthold med mye rene planteprodukter er bra for helsa. Men plantebasert kosthold med lav kvalitet er koblet til dårligere helse. Ikke overraskende er det vist at kvaliteten på maten er viktigere enn om den er plantebasert, skriver Labba og kollegaene.

Også Råd for ernæring påpeker at kvaliteten er viktig.

- Et høyt inntak av plantebasert mat, inkludert planteproteiner, er generelt sunt og anbefales, men det er omdiskutert om det å spise sterkt bearbeidete produkter tilsatt salt, isolerte proteiner, stivelse og fett, er like gunstig, skriver de.

Referanse:

I. C. M. Labba, m.fl, Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market, Nutrients, September 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS