Virtuell helteoppvisning

Hengebroa knirker og svaier. Under ham synger avgrunnen, men han presser seg til å gå. Også i en virtuell setting vil menn imponere damene, ifølge en ny avatarstudie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De mannlige deltakerne gikk raskere over den gufne virtuelle hengebroen når de ble bivånet av en avatarkvinne, samtidig som en kvinnelig forsker observerte forsøket. (Foto: Jeroen Derks, Journal of Evolutionary Psychology)

- Det var spesielt fantastisk å se deltakernes første skritt på hengebroa – det øyeblikket da de ga slipp på det virtuelle bakkefestet. De brukte lang tid, og nølingen var slående.

Det sier evoulusjonpsykolog Willem Frankenhuis ved University of California (UCLA) etter å ha plassert 73 heteroseksuelle menn i en Virtual Reality-simulator, der de skulle kare seg over ei høyst skranglete hengebro.

Frankenhuis og kollegene ville teste om forsøkspersonene løp ulike risikoer i den virtuelle settingen, avhengig av hvem de ble observert av.

Funnene ble presentert i Journal of Evolutionary Psychology.

Mindre nøling med kvinnevitner

Å risikere sitt avatarliv på broa, satt langt inne hos mennene i studien.

Men ifølge forsøket, klorte de seg litt raskere over på den andre siden av den mørke kløfta, dersom en kvinnelig avatar betraktet helteprøven fra sidelinja.

Dette var en effekt som imidlertid bare gjorde seg gjeldende dersom forskeren som observerte hele seansen også var kvinne.

Deltakerne var svært så tilbakeholdne både når avatarvitnet var en mann og forskeren en kvinne, og når avatarvitnet var kvinne, mens forskeren som overvåket det hele var mann, ifølge studien.

Motivert av kvinner?

For det første ser det ut til at funnene støtter ideen om denne typen fysisk risikovillighet hos menn, kan motiveres av å imponere kvinner, mener Frankenhuis ifølge nettmagasinet LiveScience.

Det kan også hende at kvinnelig bivåning rett og slett fikk mennene til å føle seg bedre, noe som kan ha hjulpet dem over broa i litt mindre angstplaget tilstand, tror han.

Forskerne undrer seg også på om effekten de fant kan ha blitt utløst av at to kvinners overværelse i dette tilfellet virket sterkere enn en.

Risikoforsøk i trygge omgivelser

En virtuell setting for forsøk på risikoatferd har fordeler fordi de gir deltakeren en følelse av virkelig sjansespill – kanskje nok til å avdekke hvilke faktorer som får dem til trosse frykten, og eventuelt fornuften, mener forskerne.

- Risikoatferd er en viktig årsak til hærverk, skader, og til og med død, og berører ikke bare personen selv, men også andre, sier Frankenhuis  til nettmagasinet.

Han tror at ytterligere virtuelle forsøk kanskje kan si mer om hvordan menn og kvinners nærvær kan påvirke menns risikoatferd ulikt.

- For eksempel kunne man variere graden av maskulinitet og femininitet hos de mannlige avatarene eller hos de kvinnelige, eller flikke på hvor realistisk og attraktivt de er framstilt, sier han til LiveScience.

Kilder:

Men show off to impress women even in virtual setting. Artikkel fra LiveScience 27.april 2010.

W. Frankenhuis. Male physical risk taking in a virtual environment. Journal of Evolutional Psychology. Mars 2010. DOI:10.1556/JEP.8.2010.1.6

Powered by Labrador CMS