Annonse
Her er atomreaktoren i Halden klar til innvielse i 1959. Reaktoren ble bygget fra 1955-1958. Her ser du det flunkende nye kontrollrommet. (Foto: Knoblauch, NTB Scanpix)

Forvirring om Haldenreaktorens framtid

Ved en feiltakelse sendte regjeringen ut en pressemelding om at Haldenreaktoren legges ned. Senere på dagen ble det vedtatt at reaktoren skal stenges.

Publisert

– Nærings- og fiskeridepartementet har ved en feiltakelse sluppet en kladd, opplyser kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i departementet til NTB.

Det er styret ved Institutt for Energiteknikk (IFE) som onsdag skal avgjøre skjebnen til det som er verdens eldste tungtvannsreaktor. Nordøen opplyser at styremøtet pågår fortsatt.

Kommunikasjonsrådgiver Mone Lunde Ramstad i IFE bekrefter også at det ennå ikke er tatt noen avgjørelse i saken, og at denne først vil bli kjent onsdag kveld.

– Styremøtet pågår nå, sier hun.

Ramstad legger til at det vil bli gitt en kort orientering til de ansatte etter styremøtet. Deretter blir det holdt et pressemøte i Halden hvor avgjørelsen vil bli kjent.

Verdens eldste

I Norge var det NRK som først meldte at reaktoren skulle legges ned, med Reuters som kilde. Saken fra det internasjonale nyhetsbyrået var tilsynelatende basert på den publiserte kladden fra Nærings- og fiskeridepartementet, som senere er trukket tilbake.

Reaktoren har vært i drift siden 1958 og er dermed verdens eldste tungtvannsreaktor. Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten ved Haldenreaktoren. Så sent som i fjor avdekket strålevernet store mangler i sikkerhetsrutinene.

I mars i år ble det oppdaget en feil i en svært viktig sikkerhetsventil som førte til at reaktoren måtte stanses.

Ansatte frykter nedleggelse

Ifølge direktør IFE-Nils Morten Huseby vil det koste 500 millioner å fortsette driften av reaktoren.

De ansatte i Halden frykter på sin side at dette vil bli brukt som påskudd av styret for å legge ned reaktoren, og tillitsvalgt Monica Guldhaugen sier til Fri Fagbevegelse at de håper driften vil fortsette i et par år til.

– Det er utrolig mye jobb å stenge ned en reaktor. Vi er fullt innforstått med at den vil bli stengt ned i framtida. Vi mener bare det trengs drift et par år til for å forberede en nedstengning. Slik prosessen går nå er ikke riktig måte å gjøre det på, sier hun.

Powered by Labrador CMS