Annonse

Ny chili-rekord

Indiske bhut jolokia vipper mexikanerne av pinnene i kampen om «verdens hotteste chili».

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere ved New Mexico State University som gir sine mexikanske og andre mellomamerikanske naboer denne begredelige nyheten.

I 2001 plukket Paul Bosland, leder av the Chile Pepper Institute ved staten New Mexicos Department of Plant and Environmental Sciences med seg frøene fra bhut jolokia, en chili-variant med opphav i Assam i India, skriver LiveScience.

Dobbel styrke

Etter å ha dyrket plantene i tre år, testet han dem og fant at de ga et utslag på hele 1 million SHU, altså nesten dobbelt så mye som den tidligere, mellomamerikanske rekordholderen red savinas’ 577 000 SHU.

Måleenheten SHU, Scoville heat units, ble introdusert i 1912 av kjemikeren Wilbur Scoville, som anga chiliens styrke gjennom å måle hvor mye sukkervann chilien måtte fortynnes med før testsmakerne ikke lenger kunne smake det hot’e krydderet.

Noen eksempler: jalapena: 2500 til 8000 SHU, cayenne: 30 000 til 50 000 SHU, red savina: 350 000 til 577 000 SHU - og nå altså bhut jolokia: 1 million SHU…

Amerikansk utvandrer

Amerikanerne kan imidlertid fremdeles være stolte av at rekordholderen, uansett hvor den måtte dyrkes, til syvende og sist stammer fra deres nabolag.

Chili er ulike varianter av planteslekten Capsicum. De ble brukt i matlagning allerede for mer enn 6 000 år siden. De eldste sporene etter chili stammer fra de sørvestre deler av Equador, og er 6 100 år gamle.

I Panama er det funnet chili som er 5 600 år gammel, i Andesfjellene i Peru er 4 000 år gammel chili funnet sammen med mais og muligens potet. Funn fra Bahamas og Venezuela er cirka 1 000 år gamle.

Chilien kom til Den gamle verden med spanjolene på 1500-tallet, og ble deretter spredt over hele kloden, blant annet til India. Den inngår som en sentral ingrediens i et utall lokale og tradisjonelle kjøkken.

Nytelse?

Smerten, eller nytelsen, du kjenner når du spiser chili stammer fra en gruppe kjemisk forbindelser med det velvalgte navn capsaicinoider. Dette er lukt- og smakløse kjemikalier som ligger gjemt i det hvite kjøttet på innsiden av pepperfrukten.

Når du spiser den, binder stoffene seg til de samme reseptorene i munn og svelg om ellers ville registrert varme.

Dette gir dermed følelsen av å brenne opp - hjernen får beskjed om at munnen er forbrent, kroppen sender ut brannvesenet for å fjerne stoffene, dette øker blodomløpet, du begynner å svette, tårene spruter og nesa renner.

I tillegg frigjøres smertestillende endorfiner - som kanskje øker nytelsen ytterligere?

Referanse:

Funnet er publisert på sidene til American Society for Horticultural Science.

Lenke:

LiveScience

Powered by Labrador CMS