Kunstig hud kan føle og skifte farge

Forskere har utviklet en kunstig hud som kan strekke seg, føle trykk og sende ut lys i ulike farger. De har prøvd den ut på en slangelignende robot. Se video her.

Den kunstige huden er mye mer tøyelig enn forskere tidligere har fått til, og er utviklet for å kunne brukes på myk elektronikk og roboter.

«Huden» er så fleksibel og avansert at roboten kan endre både form og farge.

Robothuden kan sammenlignes med huden til blekkspruter som for eksempel akkar, ifølge forskerne som har utviklet den.

Den kunstige huden er enkelt sagt laget av silikon og vannaktig gele med elektroder som sender ut lys. Forskere presenterer den i en studie i Science.

Buktende, fargesprakende slange

For å teste ut materialets egenskaper laget forskerne en tredelt robot som de festet det nyutviklede «hud»-laget på. Mellom hudlaget og selve grunnmekanikken i roboten festet de oppblåsbare lag som gjorde det mulig å bevege roboten.

Etter hvert som delene flyttet seg framover og sidelengs, ålte roboten seg fremover med slangelignende bevegelser.

Her kan du se huden bukte seg. 

Tester av materialets tøyelighet har vist at overflatearealet kan øke omtrent fem ganger før de ytre trådene mister kontakten med vanngele-elektrodene.

Referanse:

C. Larson mf: Highly stretchable electroluminescent skin for optical signaling and tactile sensing. Sammendrag. Science, 4. mars 2016: Vol. 351, Issue 6277, pp. 1071-1074DOI: 10.1126/science.aac5082

Powered by Labrador CMS