Keramikken fra skipsvraket ble funnet på havbunnen i 1983. Først nå mener forskerne å ha svar på hvor gammel den er. (Foto: Pacific Sea Resources/The Field Museum, anthropology)
Keramikken fra skipsvraket ble funnet på havbunnen i 1983. Først nå mener forskerne å ha svar på hvor gammel den er. (Foto: Pacific Sea Resources/The Field Museum, anthropology)

«Made in China» er et 800 år gammelt konsept

Kinesernes trang til å merke varene sine hjalp arkeologene med å finne ut at et skipsvrak kan være langt eldre enn de trodde.

Skipet la ut over havet for mange hundreår siden, sannsynligvis fra Kina for å handle i Indonesia.

Om bord var verdifulle varer. Elfenben, kvae og hundre tusen gjenstander av keramikk.

Men utenfor vestkysten av den indonesiske øya Sumatra sank både skipet og den dyrebare lasten.

Vraket ble oppdaget av fiskere i 1983 og har blitt forsket mye på allerede. Men skipet er trolig langt eldre enn arkeologene har trodd.

For da de undersøkte keramikken nærmere, oppdaget de at det var risset inn en inskripsjon i to av gjenstandene. Der sto det «Jianning Fu», navnet på en region i Kina.

– Noen satte en merkelapp på denne keramikken som i bunn og grunn sier «Made in China», sier arkeolog Lisa Niziolek i en pressemelding fra Field Museum i USA.

Seilte før invasjonen

Keramikken fra Kina har regional merkelapp. «Jianning Fu» står det risset inn. Det var navnet på en region i Kina mellom år 1162 og 1278. (Foto: Gedi Jakovickas/The Field Museum, cat. no. 344404)
Keramikken fra Kina har regional merkelapp. «Jianning Fu» står det risset inn. Det var navnet på en region i Kina mellom år 1162 og 1278. (Foto: Gedi Jakovickas/The Field Museum, cat. no. 344404)

Det fikk forskerne til å mistenke at skipet er 100 år eldre enn tidligere anslått. Denne regionen i Kina skiftet nemlig navn til «Jianning Lu» da mongolene under ledelse av Kublai-khan invaderte rundt 1278.

Før trodde fagfolk at skipet var fra slutten av 1200-tallet. Men kanskje seilte det allerede i andre halvdel av 1100-tallet, en gang etter 1162 da området først fikk navnet «Jianning Fu». Det var i denne perioden, under Song-dynastiet, at den kinesiske eksporten av keramikk skjøt fart.

Det er lite trolig at handelsfolkene sparte på krukker og kar med det gamle navnet på lenge etter invasjonen, mener forskerne. Det ville ha kostet for mye å oppbevare dem. Arkeologene ser for seg at keramikken var laget kort tid før avreise.

Rester etter levende vesener

Flere tusen av skattene ble hentet opp fra havet i 1996 av det private selskapet Pacific Sea Resources, som ga om lag halvparten av fangsten til det amerikanske museet og resten til indonesiske myndigheter.

Se undervannsvideoen av skattene på skipet:

(Video: Pacific Sea Resources)

Rituelle kjøretøy, wokpanner og mye annet støpejern var også om bord det 28 meter lange skipet. Varene kan ha kommet fra alt fra Øst-Afrika til India, Japan og Thailand, men dette må forskerne undersøke nærmere.

Elfenben ble trolig benyttet i kunst eller medisin, mens kvaen var nyttig for å tette skip og ble brukt som søtlig duftende røkelse.

Usikre på årstall

Også varene som stammer fra levende vesener, ble viktige for å bestemme alderen på båten.

Karbondatering avslører hvor gammel både kvaen og elefanten som støttennene tilhørte, er. Metoden er blitt mer nøyaktig siden 1990-tallet, da forskerne først anslo skipets alder.

Likevel landet svaret fra analysene på alt fra 889 til 1261. Sjøen hadde skadet elfenbenet og kvaen.

Arkeologene måtte derfor også se på pottemakerstilen for å sannsynliggjøre når keramikken kan ha blitt laget. Den peker også mot at gjenstandene er rundt 800 år gamle. Men fortsatt er de usikre på akkurat når skipet forliste.

Referanse:

Lisa C. Nizioleka mfl: Revisiting the date of the Java Sea Shipwreck from Indonesia. Journal of Archaeological Science: Reports. Online 17. mai 2018. Doi: 10.1016/j.jasrep.2018.04.002.

Powered by Labrador CMS