Kampen mot de usynlige parasittene

Kravler kroppen over av midd, lus, mark eller andre ekle skapninger, mens legen nekter å innse alvoret? Du kan være angrepet av delusional parasitose.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes et ganske betydelig utvalg av vrange parasittene der ute, men den som kanskje er aller vanskeligst å få has på, er den imaginære. Noen mennesker lider nemlig av delusional parasitosis, eller innbilt parasitose: en fjellfast overbevisning om at de er infisert av et godt utvalg av ekle parasitter, uten egentlig å være det. Men tro for all del ikke at lidelsen er en lekesykdom.

Pasienten kan nemlig bli overveldet av infernalske kløe, og kan ofte kjenne parasittene krype rundt på huden. Noen kan til og med se dem. Kløen gjør så klart at de klør tilbake, og det kan fort gi et fint eksem med tilhørende sår og infeksjoner. Dette fungerer flott som forsterker av overbevisningen.

Men hvordan kan man egentlig vite om parasittene sitter i huden eller i hue?

Karakteristiske symptomer

"Lo eller larver?"
"Lo eller larver?"

Vel. Det finnes en hel del symptomer på delusional parasitose, og har du mange av dem bør det kanskje begynne å ringe ei bjelle. Problemet er bare at ett av tegnene er å være bombesikker på at man faktisk er under ekte parasittangrep. De andre er

  • å ha vært infisert av uhumskhetene over lengre tid.
  • å ha oppsøkt en hel haug med leger og/eller eksperter på parasitter og insekter.
  • å plent nekte å godta negative resultater på prøver, eller andre forklaringsmodeller.
  • å levere inn små esker med hudbiter, lodotter, skorper, hår eller papirrusk, i den tro at sakene er parasitter.
  • å skade seg selv i storstilte forsøk på å kvitte seg med utøy.
  • å mistro vanlig medisin, til fordel for midler man har kokt sammen selv.
  • å utsette skrotten og omgivelsene for farlig høye doser av insektmidler.

Vandrer du hvileløst fra legeundersøkelse til legeundersøkelse (med fyrstikkeska med parasittprøver i den ene lomma og eliksiren av kamfer, hvitløk og eddik i den andre) uten å få den minste bekreftelse på at du er infisert, er sannsynligheten kanskje større for at det er noe galt med teorien din enn med alle legene.

Husk også at selv om legene tror angrepet er en vrangforestilling, skal de likevel undersøke deg grundig for å utelukke enhver mulighet for at det faktisk er snakk om virkelige parasitter. Først da kan de begynne på en mer psykologisk behandlingsform.

Netthistorier

"Pelsdott eller parasitt?"
"Pelsdott eller parasitt?"

Det er ikke lett å godta at en lidelse som kjennes så fysisk, faktisk kan sitte i skallen, og prosessen blir ikke akkurat lettere når konspirasjonsteorier og detaljerte historier om usynlige, uidentifiserte parasitter florerer på nettet. Der ute finnes det nemlig lange beskrivelser av kløe og ignorante leger. Og av sår med karakteristiske fibre voksende ut av huden.

Materialet virker jo overveldende, så hva om symptomene virkelig skyldes en hittil ukjent parasitt? Leger kan definitivt ta feil, og det kan selvfølgelig finnes parasitter som ikke er oppdaget. Men vil du ha forskning.nos ringe vurdering av saken, er den som følger:

Vi er verken leger eller eksperter på parasitter, men vi har sett vår del av eksem opp igjennom tidene. Og bildene av både sår, parasitteksemplarer og fibrer ligner til forveksling på saker vi har sett før. For eksempel sprekker i huden etter intens kløing, små biter av skorper man har skrapet løs og klesfibre som har grodd fast i sårene. Sistnevnte pleier, så vidt vi kan huske, å matche ganske bra med fargen på tøyet vi har på oss?

Lenker:

University of California, Davis: Delusional Parasitosis
The medical Journal of Australia: Tilfeller av delusional parasitosis
Morgellons: Bilder av sår, fiber og påståtte parasitter

Powered by Labrador CMS