De håndskrevne rettsreferatene er utfordrende å lese. Professor Liv Helene Willumsen har jobbet med dem i mer en 30 år. (Foto: Fra boken)
De håndskrevne rettsreferatene er utfordrende å lese. Professor Liv Helene Willumsen har jobbet med dem i mer en 30 år. (Foto: Fra boken)

Referat fra hekseprosessene tilgjengelig i lettlest format

Liv Helene Willumsen, professor i historie ved UiT, ga nylig ut boken Kilder til Trolldomsprosessene i Finnmark. Boken tar for seg rettsprosesser i Finnmark på 1600-tallet og inneholder oversettelser av de originale og grundige referatene fra da 135 personer av en befolkning på knappe 3000 personer ble anklaget for trolldomsforbrytelser.

I boka har Willumsen gjengitt referatene med et mer moderne språk.

– Den nye boken er også tro mot originalkildene, men den er mer tilgjengelig for vanlige lesere fordi den er i en modernisert norsk utgave, sier Willumsen.

De originale tingbøkene med rettsreferatene befinner seg i Statsarkivet i Tromsø og er av den norske UNESCO-kommisjonen innført i registeret Norges dokumentarv. Boken er gitt ut av Statsarkivet i Tromsø og Skald forlag, og statsarkivar Solbjørg Ellingsen Fossheim er svært fornøyd med sluttresultatet.

– Det omfattende arbeidet som Liv Helene Willumsen har gjort med språklig modernisering av kildematerialet har gjort at de som er interessert i trolldomsprosessenem, vil få en langt enklere tilgang til kildene, sier Solbjørg Ellingsen Fossheim.

Powered by Labrador CMS