Marianne Nordahl vant Fagpressens utviklingspris i 2109 for å gi forskningsjournalistikk til barn og ungdom. Preben Forberg (til venstre) fikk hederlig omtale for sitt arbeid med å bygge opp stillingsmarkedet på forskning.no, og Bård Amundsen fikk hederlig om tale for reportasjen «Fimbulvinteren er ikke en myte». (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

forskning.no får pris for å satse på forskningsjournalistikk for barn

Marianne Nordahl og forskning.no ble tildelt Fagpressens utviklingspris 2019 for å satse på unge lesere med UNG.forskning.no. Nettavisa fikk også hederlig omtale for sak om Fimbulvinteren og for oppbygging av stillingsmarkedet.

Torsdag ble Fagpresseprisene 2019 delt ut i Oslo. I år gikk Fagpressens utviklingspris til forskning.no ved journalist og prosjektleder Marianne Nordahl.

– Fagpressens utviklingspris 2019 går til en redaksjon som satte seg som mål å nå den mest attraktive målgruppen av dem alle. De erkjente at hverken kanapeer, fiksfakserier eller simpel gimmick ville bringe dem videre, skriver juryen i sin begrunnelse.

Prisen blir tildelt for arbeidet med nettavisen UNG.forskning.no, en nettavis om forskning for barn og ungdom. Nettavisen ble lansert i november 2018.

– Her var det bare innholdet som kom til å telle – og, vil vi tro, lesergruppens nysgjerrighet på hva nettopp denne redaksjonen kunne by på, skriver juryen.

Fagbladet og Kommunal Rapport fikk hederlig omtale i samme kategori.

Hederlig omtale for «Fimbulvinteren»

«Inntertieren», prisen for god og treffsikker journalistikk i nisjene, gikk i år til Finansfokus, for temautgaven «Compliance».

– Journalistene har gjennom en svær temautgave tatt et grundig og oppklarende dypdykk i dette spesielle begrepet i finansnæringen, skriver juryen i sin begrunnelse.

forskning.nos journalist Bård Amundsen ble gitt hederlig omtale i samme kategori, for artikkelen «Fimbulvinteren er ikke en myte».

I artikkelen viser Amundsen sammenhengen mellom den katastrofale Fimbulvinteren som blir beskrevet i Norrøn mytologi og to enorme vulkanutbrudd , som kan ha ført til at halvparten av menneskene i Norge og Sverige mistet livet rundt år 536.

Saken er en favoritt blant forskning.nos lesere, og har blitt lest over 90.000 ganger siden den ble publisert.

Ren Mat og journalistene Lotte Shepard og Elise Lund ble også tildelt hederlig omtale for reportasjen «Nøtter fra nord», som handler om hvordan klimaendringene endrer jordbruket.

Hedret for å finansiere journalistikken

Også de som arbeider for å finansiere journalistikken ble hedret på årets Fagpressepris. Fagpressens markedspris 2019 gikk til Psykisk helse, som har oppfordret leserne sine til å frivillig betale for artiklene de leser på nett.

– Vinneren har på en enkel, men genial måte, sørget for at brukerne på frivillig basis i snitt har betalt langt mer for lesing av stoffet deres enn ved normal leserbetaling, skriver

Her ble også Preben Forberg, økonomi- og administrasjonssjef i forskning.no, gitt hederlig omtale. Forberg var nominert for sitt arbeid med stillingsmarkedet i forskning.no, som han har bygget opp siden 2011.

– Preben er ikke selgeren som roper høyest eller som framhever sine egne resultater. Han er beskjeden, men selger hardt, gjennom en nøktern stil og gjennom å vise til stillingsmarkedets nedslagsfelt og impact. Det fungerer veldig godt, skrev redaktør Nina Kristiansen i sin nominasjon.

Sykepleien fikk også hederlig omtale, for å ha lykkes i sin kampanje for å øke nettrafikken sin gjennom bruk av Facebook.

Politiforum vant Fagpresseprisen 2019. Bladet kan dermed kalle seg «Årets fagblad resten av året. Redaktør Ole Martin Mortvedt og redaksjonen mottok prisen av juryleder Kjersti Løken Stavrum under utdelingen av Fagpresseprisene 2019 på Månefisken torsdag kveld. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Politiforum ble «Årets fagblad»

Politiforum vant Fagpresseprisen 2019 og kan dermed kalle seg «Årets fagblad».

– Dette er ikke en pris for lang og tro tjeneste. Det er en heder til en publikasjon som har vist muskler over flere år. Det er en anerkjennelse til dere som vil noe med det dere publiserer, dere som stadig imponerer – og som år etter år viser at dere tenker helhetlig fra idé til presentasjon, sa juryleder Kjersti Løken Stavrum da prisen ble tildelt.

Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum og journalist Erik Inderhaug ble også tildelt årets Journalistpris for tre reportasjer om politifolks behov for personvern og identitetsskjerming. Politiforum fikk Fagpressens forsidepris for sin utforming av papirutgaven i artiklene om samme tema.

Gravepris for å avdekke offentlig prosjekt som «sprenger alle økonomiske rammer»

Fagpressens gravepris 2019 gikk til journalist Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no for sine artikler om Follobanen og Bane NOR.

– Gjennom innsyn i postjournaler, gjennom dypdykk i Brønnøysundregisteret, Skatteetaten, rettsdokumenter, regnskap og årsrapporter har prisvinneren avslørt et offentlig prosjekt som sprenger alle økonomiske rammer, skriver juryen i sin begrunnelse.

Årets fagpresseredaktør er Ole Petter Pedersen, redaktør i Kommunal Rapport. Juryen kaller Pedersen en tydelig stemme, særlig når det gjelder å sikre offentligheten innsyn.

Fagpressens fotopris gikk til Stig M. Weston og Signe M. Andersen i Sykepleien. Weston får pris bildeserien «Fengslet i fengselet» og Andersen for «Bak lukkede dører».

Juryen besto i år av Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius, Morten Løberg (foto), Nina Thorvaldsen (markedsarbeid), Anne Hafstad (gravejournalistikk), Reidun Kjelling Nybø (journalistikk og redaksjonell ledelse), Yngve Vogt (journalistikk) og Tormod Haugstad (journalistikk).

Powered by Labrador CMS