Annonse
De som stenges ute, får bekreftet verdensbildet sitt og blir enda mer ekstreme.

De som stenges ute fra sosiale medier, blir enda mer ekstreme

Nettrollene blir enda mer ekstreme i uttalelsene når de tvinges over på andre plattformer.

Publisert

Når den digitale megafonen og muligheten til å skrive på sosiale medier blir tatt fra dem, så forsvinner de truende, sårende eller løgnaktige meldingene. Da er ikke hatsprederne noe problem lenger.

Slik er teorien. I praksis går det ikke slik i det hele tatt.

Blir ikke borte

– Du kan ikke bare bannlyse disse menneskene og si «hei, det virket». De blir ikke borte, sier Jeremy Blackburn. Forskeren ved Binghampton University har arbeidet sammen med kolleger fra USA, Storbritannia og Tyskland for å finne ut hva som egentlig skjer med dem som kastes ut.

De har sett at brukere som utestenges fra Reddit eller Twitter, tar i bruk andre plattformer som for eksempel Gab eller Parler. Der er modereringen slappere, mener forskerne.

På de nye nettstedene får de et mindre publikum. Til gjengjeld blir meldingene deres enda giftigere. De blir også mer aktive og oppdaterer oftere.

– Utestengningen har en positiv effekt for den opprinnelige plattformen, men det blir også en forsterkning eller forverring av oppførselen, sier Blackburn i en pressemelding.

– De blir ikke borte, sier Jeremy Blackburn om hatsprederne.

29 millioner oppdateringer

Studien har samlet 29 millioner poster fra Gab, som har rundt fire millioner brukere. Forskerne har brukt en analysemetode som minner om dem som for eksempel litteraturforskere bruker når de prøver å finne ut hvem som har skrevet tekster under psevdonym eller tekster som det er tvil om hvem som står bak.

På den måten mener de at de kan fastslå om det er de samme brukerne som står bak den stengte Twitter- eller Reddit-kontoen og den nye Gab-kontoen.

Ifølge analysen har seks av ti Twitter-brukere (59 prosent) og tre av fire Reddit-brukere (76 prosent) opprettet en Gab-konto etter den siste oppdateringen sin på Twitter eller Reddit.

Brukt til å organisere kongress-storming

I en annen studie har Jeremy Blackburn vært med på å analysere 183 millioner oppdateringer fra fire millioner brukere av en annen plattform: Parler.

Parler ble stengt en kort stund etter stormingen av den amerikanske kongressen i januar.

– Det vi kan se, er at den helt tydelig ble brukt som et organiseringsverktøy for opprøret, sier Blackburn.

Usynlige oppdateringer

Han etterlyser mer moderne løsninger for å håndtere de menneskene som i dag blir kastet ut av enkelte sosiale medier.

Reddit, for eksempel, har det de kaller «skyggeutestengning». Det gjør at brukere tror at de deler meningene sine som vanlig, men at ingen andre kan se hva de skriver. Twitter merker meldinger som bevisst sprer desinformasjon.

– Vi må komme opp med mer kreative idéer. Ikke for å bli kvitt mennesker, men for forhåpentligvis å dytte dem i en positiv retning eller i det minste å sørge for at alle er klar over hvem den personen er. Et sted mellom fri tilgang og full utestengning er trolig den riktige løsningen, mener Jeremy Blackburn.

Bekrefter verdensbildet

Det å bli stengt ute fra en plattform tjener bare til å bekrefte verdensbildet til den som allerede har sterke og gjerne ekstreme meninger, ifølge Melanie Magin ved NTNU.

De sosiale mediene er private selskaper som har sine egne regler, understreker Melanie Magin.

– Folk føler at det ikke er rettferdig at de blir utestengt. Vanligvis har de allerede et ekstremt verdensbilde. Når det bekreftes ved at de stenges ute fra én plattform, fortsetter de til den neste og blir enda mer radikale, sier hun.

Heller ikke Magin har noe fasitsvar på hva som kan gjøres for å håndtere bedre dem som stenges ute i dag.

– I prinsippet er det en god løsning at plattformene selv har begynt å ta ansvar for det som skjer der, sier hun.

– Det kan også bli problematisk, siden dette i stor grad baserer seg på automatiserte prosedyrer. Det er ganske enkelt umulig å sjekke alle disse kontoene manuelt. Derfor kan det hende at noen stenges ute selv om de ikke har gjort noe galt, peker hun på.

– De som stenges ute, sier ofte at dette er sensur og at det strider mot ytringsfriheten deres. Det er en misforståelse. Plattformene er private selskaper som har sine egne regler. «Sensur» kommer fra staten, sier Melanie Magin.

Referanser:

Shiza Ali, Mohammad Hammas Saeed, Esraa Aldreabi, Jeremy Blackburn, Emiliano De Cristofaro, Savvas Zannettou og Gianluca Stringhini: Understanding the Effect of Deplatforming on Social Networks. ACM Web Science Conference, juni 2021, doi: 10.1145/3447535.3462637. PDF.

Max Aliapoulios, Emmi Bevensee, Jeremy Blackburn, Barry Bradlyn, Emiliano De Cristofaro, Gianluca Stringhini og Savvas Zannettou: A Large Open Dataset from the Parler Social Network. Proceedings of the Fifteenth International AAAI Conference on Web and Social Media, mai 2021.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS