Bildet er fra oppskytningen av de 60 første Starlink-satellittene i mai. (Bilde: SpaceX)
Bildet er fra oppskytningen av de 60 første Starlink-satellittene i mai. (Bilde: SpaceX)

Elon Musk sendte tweet via bredbåndssatellitter:
– Woah, det virket

SpaceX vil tilby høyhastighets-internett til hele kloden.

SpaceX planlegger å sende opp et nett av bredbåndssatelitter i rommet som skal gi internett-tilgang over hele verden. Prosjektet kalles Starlink, og de første satellittene er på plass.

I mai i år sendte en Falcon 9-rakett opp 60 satellitter. Etter oppskytningen landet raketten på en lekter i Atlanterhavet. Det var tredje gangen raketten hadde vært i bruk. Slik skal selskapet spare kostnader med å få satellittene opp i lufta.

Det er likevel mange år igjen til ambisjonene er nådd. Planen er å sende opp flere tusen satellitter.

Musk har tidligere sagt at Starlink ikke vil være «økonomisk levedyktig» før konstellasjonen består av 1000 satellitter, ifølge Space.com. Men han har allerede testet det første systemet:

– Jeg sender denne tweeten gjennom rommet via Starlink-satellitt, skrev han 22. oktober. Elon Musk har en nemlig en egen terminal som er installert i huset hans.

Vil tilby nett i USA neste år

SpaceX planlegger å tilby internettdekning via Starlink allerede neste år.

– SpaceX er trygge på at vi kan begynne å tilby bredbåndtjenester i USA via Starlink-konstellasjonen i midten av 2020, sa selskapets president Gwynne Shotwell på en pressekonferanse 22. oktober, ifølge Space.com.

Selskapet sier de trenger seks til åtte nye Starlink-oppskytninger for å kunne få til det i USA. Den neste skal etter planen skje i midten av november.

– Vi trenger 24 oppskytninger for global dekning. Hver oppskytning etter det, gir mer kapasitet, sa Gwynne Shotwell.

Jobber med brukerutstyret

Kunder som vil kjøpe nett fra Starlink vil motta en boks fra SpaceX, med en terminal og ledning, sa Shotwell. Selskapet jobber fremdeles med hvordan disse skal designes. De vil være på størrelse med en pizza-boks.

– Vi har fortsatt mye å gjøre for å få det riktig.

– Slik jeg kjenner Elon, så vil han at alt skal være vakkert. Så brukerterminalen vil bli vakker, sa Shotwell.

Har søkt om å sende opp enda flere

SpaceX har fått tillatelse til å sende opp 12 000 satellitter i sitt Starlink-prosjekt. Men det stopper kanskje ikke der. Tidligere denne måneden ble det kjent at de har sendt søknad til Den internasjonale Teleunionen om ytterligere 30 000 satellitter. Unionen må vurdere bruk av kommunikasjonsfrekvenser slik at det ikke blir forstyrrelser.

I dag er det omtrent 2100 aktive satellitter i rommet. Bare ved å sende opp de tolv tusen satellittene som allerede er planlagt, vil antallet mangedobles. SpaceX har også flere konkurrenter som har fått tillatelser til å sende opp bredbåndsatellitter.

Astronomer bekymret

Astronomer har uttrykk bekymring og irritasjon over planene. Noen frykter at studier kan ødelegges ved at satellitter forurenser bilder av stjernehimmelen. Dette skrev blant annet Teknisk Ukeblad om tidligere i år.

Det er også et spørsmål om ressursbruk. Satellittene varer ikke evig, og vil måtte byttes ut etter en viss tid, noe som Josef Noll, professor ved Universitetet i Oslo, trakk frem i en artikkel i forskning.no tidligere.

SpaceX uttalte følgende til Space.com om den nye søknaden:

« SpaceX tar steg for å skalere Starlink sin totale nettverkskapasitet og datatetthet for å møte veksten i brukernes forventede behov på en ansvarsfull måte»

Forventer god inntjening

SpaceX har beregnet at det vil koste 10 milliarder amerikanske dollar å få på plass de 12 000 satellittene. Selskapet forventer store inntekter fra Starlink.

– De globale inntektene fra å levere internett-tilgang er på omtrent tusen milliarder dollar i året, sa Elon Musk på en pressekonferanse 16. mai, ifølge NRK.

– Vi regner med å kunne få tre til fem prosent av dette markedet, sa Musk.

Powered by Labrador CMS