En flått kravler på menneskehud. Hittil i år har dobbelt så mange vaksinert seg mot flått enn i fjor på samme tidspunkt. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)
En flått kravler på menneskehud. Hittil i år har dobbelt så mange vaksinert seg mot flått enn i fjor på samme tidspunkt. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)

Dobbelt så mange har flått-vaksinert seg i år sammenlignet med i fjor

Hittil i år har dobbelt så mange vaksinert seg mot flåttvirus sammenlignet med fjoråret. De fleste dosene er satt i Aust-Agder og Vestfold.

Norske apotek har solgt 17 600 doser med vaksiner mot flåttviruset TBE hittil i år, viser tall fra Apotekforeningen. I tillegg har Folkehelseinstituttet distribuert rundt 13 000 doser til legekontor og vaksinasjonsklinikker, melder NRK.

I hele fjor valgte 17 000 nordmenn å vaksinere seg mot TBE-viruset, viste tall fra Folkehelseinstituttet i april.

Størst andel av TBE-vaksinerte er i aldersgruppen 5 til 15 år og 55 til 75 år, ifølge Apotekforeningen.

Den vanligste sykdommen fra flåttbitt er borreliose, som det ikke finnes noen vaksine for. Det er bare én av de 14 flåttene som lever i Norge som gir sykdom hos mennesker, og det er skogflåtten.

Folk som ferdes i områder med mye flått anbefales å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt. Det er et såkalt TBE-virus som kan smitte fra flåttbitt til mennesker.

Foruten Aust-Agder og Vestfold er de fleste dosene satt i Vest-Agder og Telemark. I fjor var det størst økning i smitte i Telemark og Vestfold.

Så langt i år er det meldt om 5 TBE-tilfeller til meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), ifølge Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS