Det overveldende flertallet av dem som tok seg over Middelhavet til Europa i 2015 og 2016, flyktet fra konflikt og forfølgelse i hjemlandet, viser tysk undersøkelse. (Illustrasjonsfoto: MSF, AP, NTB scanpix)

Undersøkelse viser hvorfor mange flykter over Middelhavet

Det store flertallet av dem som tok seg til Europa over Middelhavet i 2015 og 2016, flyktet fra konflikt og forfølgelse, viser undersøkelse.

77 prosent av dem som krysset Middelhavet i skrøpelige farkoster disse to årene, oppgir konflikt og forfølgelse som hovedårsak, viser en omfattende undersøkelse utført av det tyske forskningsinstituttet Ifo.

21 prosent oppgir økonomiske årsaker og 2 prosent oppgir naturkatastrofer og andre årsaker, viser undersøkelsen.

– Våre funn bringer åpenhet og objektivitet inn i debatten, sier Panu Poutvaara, som har ledet arbeidet med studien.

1,4 millioner mennesker tok seg over Middelhavet til Europa i 2015 og 2016. Forskerne har analysert svar fra 19 000 i mottak og transittsentre i Bulgaria, Kroatia, Hellas, Ungarn, Nord-Makedonia, Serbia og Slovenia.

– Stikk i strid med gjengs oppfatning, har vi dokumentert at flyktninger og migranter som ankom Europa via Middelhavet i 2015 og 2016, er bedre utdannet enn gjennomsnittet i landene de kom fra, sier Poutvaara.

De som flykter fra land med krig og konflikt, har generelt bedre utdanning enn sine landsmenn.

Kvinner som flykter av økonomiske årsaker, har også høyere utdanning enn gjennomsnittet i hjemlandet, viser undersøkelsen.

61 prosent av alle som ble intervjuet, oppga at de håpet å få opphold i Tyskland.

Powered by Labrador CMS