Vaksinen skal gis til dronningbien i form av mat, så vil hun overføre immunitet til avkommene sine. (Foto: Milos_Perkovic / Shutterstock / NTB scanpix).

Har lagd vaksine for å minske biedød

For første gang er det laget en vaksine for insekter. Forskerne håper det skal forebygge biedød.

Bier pollinerer en stor andel av verdens plantearter og er dermed livsviktige for økosystemer i hele verden og for at vi skal kunne dyrke maten vi spiser.

Villbier og humler ser ut til å være på tilbakegang. Det er flere årsaker til dette. Arealforbruk, giftige sprøytemidler, klimaendringer og parasitter virker inn. Det har også vært flere tilfeller i USA og Europa av tambiedød de siste årene, hvor populasjonen i bikuber har kollapset.

Bier kan rammes av en rekke sykdommer. Nå håper forskere å forebygge biedød ved å vaksinere honningbier mot noen av de mest utbredte sykdommene.

Visste ikke om det var mulig å vaksinere et insekt

Det var to forskere fra Universitetet i Helsinki som startet prosjektet med å utvikle en vaksine for bier. På forhånd visste de ikke om det i det hele tatt var mulig å vaksinere insekter, da de har et litt annet immunsystem enn oss.

Dalial Freitak oppdaget at når foreldregenerasjonen av møll ble utsatt for bakterier gjennom maten, så viste dette seg senere i avkommenes immunrespons. På samme tid jobbet Heli Salmela med et spesielt protein i honningbier, vitellogenin, som spiller en viktig rolle for biers immunforsvar.

De to finske forskerne startet et samarbeid og fikk med seg norske, amerikanske og finske forskere på å utvikle den første bievaksinen.

Bier gjør en viktig jobb i å pollinere blomster og matplanter. (Foto: columbo.photog / Shutterstock / NTB scanpix)

Skal beskytte mot aggressiv sykdom

Forskerne har arbeidet med tre forskjellige vaksiner, skriver NRK. Den første vaksinen det siktes mot å lansere kommersielt er mot lukket yngelråte. Dette er en av de mest tapsbringende biesykdommene i verden.

Biedronningen får i seg vaksinen gjennom å spise en søt postei. Deretter vil stoffet bli overført til eggene hennes, og larvene skal da bli immune.

Vaksinene er nå klare til å testes utenfor laboratoriet, men fremdeles trengs det flere studier.

– Vi må finne ut mer om hvordan vaksinen virker på dronningens kropp og hvordan den vil påvirke hennes status i kolonien, sier Gro Amdam, som leder forskningsgruppa, til NRK.

Hun er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås og professor ved Arizona State University i USA.

– Men går alt etter planen tror jeg at vi kommer til å få vaksiner som er veldig gode i løpet av fem til ti år, sier Amdam.

– Biene trenger hjelp

Dalial Freitak håper det etter hvert vil bli mulig å vaksinere bier mot mange forskjellige infeksjoner, slik som åpen yngelråte og soppsykdommer.

– Vi har allerede begynt med innledende tester. Planen er å kunne vaksinere mot hvilke som helst mikrober, sier hun i en pressemelding fra Universitetet i Helsinki.

– Vi trenger å hjelpe biene. Bare det å forbedre livene deres litt vil ha en stor effekt globalt. Honningbiene har selvfølgelig mange andre problemer: sprøytemidler, tap av habitat og så videre. Men sykdom kommer hånd i hånd med disse problemene.

Powered by Labrador CMS